ISTRAŽUJEMO Može li predloženi moratorij usporiti rast

Akcize na duhan porasle 105 posto, a prihodi 10 posto!

M. AŠČIĆ
20.06.2018 20:04

Ako se akciza na duhanske proizvode nastavi povećavati, postići će se cijena koja, jednostavno, ne odgovora ni snazi privrede ni platežnoj moći konzumenata. To je jedan od razloga zbog čega je nedavno radna grupa Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) predložila uvođenje moratorija na daljnje povećavanje akciza.

Ilegalno tržište

Kazao je ovo za “Dnevni avaz” Miro Džakula, direktor UIOBiH, podsjetivši da u ovoj oblasti i dalje cvjeta crno tržište duhanom i duhanskim proizvodima, ali da se ovo pitanje uvođenja maratorija mora riješiti na nivou države i entitetskih vlada.

Analize su pokazale da je akciza na duhan od 2011. do 2017. godine porasla za čak 105 posto, a državni prihodi za svega deset procenata. Svi ovi pokazatelji dokaz su da su se potrošači u BiH okrenuli ilegalnom tržištu u nemogućnosti da priušte oporezive legalne cigarete.

  • Miro Džakula: Izmijeniti zakon
    Miro Džakula: Izmijeniti zakon

Miro Džakula: Izmijeniti zakon

- Ovakav način povećanja akciza dovest će do toga da će cigarete biti, jednostavno, preskupe za konzumiranje. Smatramo da se mora naći rješenje kroz izmjene zakonske regulative - smatra Džakula.

Na našu konstataciju da je crno tržište duhanskim proizvodima preplavilo područje BiH, što je istaknuto i na Samitu ministara finansija u Bečićima, Džakula kaže da je teško davati procjene, ali i da se rade dodatne analize koje se tiču povećanja akciza kako bi se stalo ukraj i švercu, ali i opterećenjima.

- Ovdje je vrlo važno spomenuti i rad tržišnih inspekcija, pogotovo na velikim pijacama. Od 2009. godine do danas zaplijenile su skoro 200.000 KM duhana, a mi za godinu 1,2 miliona KM - kaže Džakula.

  • Lazović: Preveliko opterećenje
    Lazović: Preveliko opterećenje

Lazović: Preveliko opterećenje 

Srđan Lazović, generalni direktor kompanije “Philip Morris International” za BiH, rekao je za “Dnevni avaz” da je stanje u duhanskoj industriji u BiH izuzetno teško.

- Razlog je činjenica da se skoro 40 posto tržišta nalazi u ilegalnim tokovima, što je dovelo do toga da država godišnje gubi stotine miliona KM zbog šverca duhanskih proizvoda. Bosna i Hercegovinaje postala negativni rekorder u Evropi po učešću akcize u cijeni cigareta od čak 73 posto - smatra Lazović.

Koliko državi

On dodaje da je, poređenja radi, akcizno opterećenje u Njemačkoj 58 posto, u Švedskoj 57 posto, u Hrvatskoj 55 posto...

- Ako na sve ovo dodamo i PDV, dolazimo do toga da je ukupno porezno opterećenje po paklici cigareta u BiH 87 posto, što, pojednostavljeno, znači da, ukoliko ste kupili paklicu cigareta od, recimo, pet maraka, platili ste državi porez od 4,35 KM – istaknuo je Lazović.

Poziv vlada BiH i Crne Gore

Na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreznih uprava zemalja regiona u Bečićima Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji “Japan Tobacco International” (JTI), apelirao je na vlade i ministarstva finansija u Crnoj Gori i BiH da nastave sveobuhvatnu akciju borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine kako bi dio prihoda od cigareta vratili u legalne tokove.

- Bosna i Hercegovina je od 2010. do danas izgubila skoro 770 miliona eura poreznog prihoda. Takvi gubici su, kako je kazao, prouzrokovani agresivnim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine – rekao je Pekez.

U BiH akciza je povećana sa 28 eura u 2010. na čak 83 eura na 1.000 cigareta u 2018. godini, pokazale su analize

NA VRH