ODLUKA UO UINO

Akcize na cigarete i duhan ostaju iste i u 2021. godini

Danas nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH

Minimalna akciza na cigarete iznosit će 3,25 KM po kutiji cigareta. Ilustracija

A. Č.

30.11.2020

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj sjednici usvojio je odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period oktobar-decembar 2020. godine prema kojoj FBiH pripada 62,83 posto, Republici Srpskoj 33,62 posto te Brčko distriktu 3,55 posto.

Na sjednici je usvojena odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2021. godinu koja će se primjenjivati od 1. januara 2021. godine. 

Prema usvojenoj odluci, minimalna akciza na cigarete iznosit će 3,25 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakovanje od 20 komada cigareta iznositi 1,65 KM što je isti iznos kao i ove godine. Akciza na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 130 KM po kilogramu. Ova odluka će se primjenjivati od 1. januara 2021. godine, a računicu maloprodajne cijene porezni obveznici dužni su dostaviti Upravi do 15. decembra 2020. godine.

Također, prihvaćena je Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i bit će upućena Vijeću ministara BiH u daljnju proceduru.

Usvojen je i pravilnik o primjeni Zakona o akcizama kako bi bile usklađene tarifne oznake sa Odlukom o carinskoj tarifi BiH za 2020. godinu.

UO UINO usvojio je Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za period 1. januara 2021. do 30. juna 2021. godine gdje nije bilo izmjena u odnosu na prethodne i ova kamata obračunavat će se po stopi od 12 posto u pojedinim slučajevima carinskog duga.

Danas je razmatran i usvojen program rada Uprave i Upravnog odbora za 2021. godinu te proračunski zahtjev UINO za iduću godinu.

UO UINO nije danas usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesti i rekonstrukciju cesta u ukupnom iznosu oko 119,5 milijuna KM koja su u ostala na podračunu jedinstvenog računa i odnosi se na raspodjelu 10 posto rezerviranih prihoda.

Danas nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja putarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.