AVAZ SAZNAJE

"Končar" i "Euro-Asfalt" gradit će hidroelektranu Vranduk

Piše: M. Aš.

20.6.2018

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Upravi “Elektroprivede BiH” (EPBiH) promjenu izvođača radova na gradnji hidroelektrane (HE) Vranduk kod Zenice, čija je ukupna vrijednost 114 miliona maraka, saznaje “Dnevni avaz”.

U pismu koje je 18. juna stiglo na adresu EPBiH, nastavak gradnje prve poslijeratne hidroelektrane u sistemu EPBiH odobrava se kompanijama “Končar” i “Euro-Asfalt”, o čemu je naš list pisao još u martu, ali se čekala zvanična potvrda.

U narednih nekoliko dana bit će zvanično potpisan i sporazum o preuzimanju radova i ugovor s novim izvođačima, što nam je jučer potvrdio i Senad Salkić, izvšni direktor za kapitalne investicije u EPBiH, koji je i vodio pregovore s EBRD-om.

Ovaj hrvatsko-bosanski konzorcij zamijenit će tako austrijski “Strabag”, koji je prošle godine, nezadovoljan finansijskim uvjetima, zatražio od EPBiH raskid ugovora, zbog čega je pokrenuta i međunarodna arbitraža, ali je i kompletan proces gradnje usporen.

Hrvatski “Končar” u ovom je poslu, prema prvobitnom ugovoru iz 2016. godine, bio podizvođač, ali je Uprava EPBiH, nakon spora sa “Strabagom”, odlučila zamijeniti ulogu nosioca glavnog izvođača i prihvatila ponudu “Končara” da, kao vođa konzorcija, nastavi ovaj posao.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.