BIH

''Avaz'' saznaje: BiH dobila dodatna pitanja Evropske komisije

Piše: K. Ke.

20.6.2018

Delegacija EU u BiH danas je proslijedila Direkciji za evropske integracije pri Vijeću ministara dodatni set pitanja iz Evropske komisije. 

Kako nam je potvrđeno, stiglo je oko 600 dodatnih pitanja.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)...

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika. Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine.

U nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički će finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija. 

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Podsjećamo, 9. decembra 2016. godine u Sarajevu Johanes Han (Johannes Hahn) je uručio Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću. Više od godinu dana je trebalo BiH da Upitnik i završi.

Bosna i Hercegovina odgovorila je na 3.242 pitanja Evropske komisije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.