POTVRĐENO

Zakon Damira Arnauta uštedio skoro 2,5 miliona KM

Zgrada institucija BiH: Zahvaljujući SBB-u ostvarene ogromne uštede

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.6.2018

Skoro dva i po miliona maraka ukupno ušteđena su u 2016. i 2017. godini izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje su usvojene krajem 2015. godine na prijedlog SBB-ovog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Damira Arnauta. 

Zvanični su to podaci Vijeća ministara BiH o uštedama postignutim ograničenjem ili ukidanjem naknada za rad u komisijama, upravnim i nadzornim odborima i brojnim sličnim tijelima.

 Mjesečni maksimum

Arnautovim zakonom, podsjećamo, potpuno su ukinute naknade za rad tokom radnog vremena, dok su sve ostale naknade, koje su u nekim slučajevima iznosile i po nekoliko hiljada maraka, ograničene na maksimalno 475 KM mjesečno.

Tako je iz podataka Vijeća ministara vidljivo da su u 2015. godini za (ne)rad u raznim komisijama iz budžeta izdvojena skoro tri miliona maraka. Prema istom izvoru, kad je Zakon izmijenjen, u 2016. ušteđeno je 1,2 miliona KM, a u prošloj godini skoro 1,25 miliona KM.

Predlagač Zakona Arnaut kaže da je izuzetno ponosan na rezultate koje je do sada polučio ovaj zakon, pogotovo zato što su podaci ovako jasno i precizno mjerljivi.  

- Cilj mi je bio ispuniti SBB-ova predizborna obećanja, povećati svijest o potrebi ukidanja privilegija, ali prije svega, pokazati kako izabrani zvaničnici trebaju služiti narodu i opravdati svoje mjesto u skupštinskim klupama - kaže Arnaut.

Prazne priče

On kaže da vlast mora pokazati odgovornost i socijalnu osjetljivost prema građanima i načinu trošenja novca poreznih obveznika.

- Nažalost, često imamo situaciju da njima, i kada predlažu zakone, to više služi u dnevnopolitičke svrhe i da je nešto za šta se unaprijed zna da neće proći. Zato je krajnje vrijeme da građani naprave razliku između, u bukvalnom smislu, isplativih i neisplativih političara - kaže Arnaut.

  

Faksimil dokumenta Vijeća ministara: Evidentna razlika u potrošnji prije i poslije izmjena Zakona

Naknade za nerad

Podsjećamo da je, upravo zahvaljujući Arnautu, na čiji je prijedlog ukinut i “bijeli hljeb”, neisplative političare od ove godine znatno jeftnije poslati u političku penziju, jer tu “naknadu za nerad” neće više moći primati i do godinu po završetku mandata.

Brojke  

350.000 KM godišnje uštede u PSBiH

200.000 KM godišnje uštede u Ministarstvu pravde BiH i UIOBiH

100.000 KM godišnje uštede u Agenciji za lijekove BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.