AVAZ SAZNAJE

Novalić traži smjenu Bajazita Jašarevića

M. AŠČIĆ

24.6.2018

Burno je ovih dana na relaciji Vlada Federacije BiH - Uprava „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), saznaje „Dnevni avaz“.

Izvršni direktor

Prema informacijama našeg lista, Fadil Novalić, federalni premijer, nezadovoljan je radom generalnog direktora EPBiH Bajazita Jašarevića te je prije nekoliko dana nagovijestio da će tražiti i njegovu smjenu.

I Jašarević i Novalić dolaze iz SDA, ali je u posljednje vrijeme, kako saznajemo, među stranačkim kolegama „pukla tikva”.

To je jedan od razloga zašto je otkazana sjednica Skupštine EPBiH koja je trebala biti održana 19. juna pa je zakazana za 26. juni, ali je upitno hoće li biti održana i tada.

Inače, na toj sjednici bilo je predviđeno usvajanje izvještaja o radu EPBiH za prošlu godinu.

Razlog je, naime, taj što Vlada FBiH na sjednici u Sarajevu nije odredila svog opunomoćenika, a upitno je hoće li ga imenovati i u ponedjeljak.

„Avazovi“ izvori tvrde da je stvarni razlog zbog čega Novalić sada insistira na smjeni Jašarevića taj što je odbio nalog za političku smjenu  Nevada Ikanovića, izvršnog direktora za proizvodnju, koji je postao suvišan nakon što je iz SDA isključen Mirsad Kukić, a čiji je Ikanović bio prijedlog za direktora.

Kako Jašarević  Ikanovićevu smjenu nije pokrenuo prema Nadzornom odboru, tako je izazvao bijes prvog čovjeka Vlade FBiH, zbog čega je došlo i do novih unutarstranačkih podjela.

Upitan izvještaj

Tako bi se vrlo lako moglo desiti da Skupština EPBiH obori izvještaj o poslovanju za 2017. godinu, čime bi automatski mogla biti zatražena i smjena cijele Uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.