BIH

Damir Arnaut: BiH duže od šest mjeseci bez predstavnika u CPT-u

S. DEGIRMENDŽIĆ

26.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koja je održana danas u Strazburu, obavljena je i rasprava o Uvodnom memorandumu na temu "Garantiranje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)".

Uvodni memorandum je članovima Komiteta prezentirao Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je prošlog decembra izabran za zvaničnog izvjestioca PSVE-a o ovom pitanju.

Arnaut je u svom izlaganju razvio argumentaciju koja podržava jačanje uloge Parlamenta u osiguravanju izvršavanja preporuka CPT-a.

- Između ostalog, izrazio sam razočarenje zbog činjenice da nadležni organi naše zemlje, posebno Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo BiH, još nisu proveli proceduru predlaganja kandidata ispred Bosne i Hercegovine za mjesto u CPT-u koje pripada našoj zemlji, a koje je upražnjeno još od decembra prošle godine - kazao nam je Arnaut.

Članovi Komiteta su jednoglasno usvojili Arnautove prijedloge za održavanje saslušanja eksperata na idućoj sjednici Komiteta, te upućivanje upitnika parlamentima država članica Vijeća Evrope o mjerama koje su već poduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a.

Arnaut je tek treći izvjestilac PSVE-a iz Bosne i Hercegovine u više od 16 godina, koliko je naša zemlja članica Vijeća Evrope, a već drugi iz SBB-a.

Također, od ukupno 14 zemalja koje trenutno imaju izvjestioce u ime Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope, BiH je, osim Švicarske i Ukrajine, jedina država van EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.