NJEMAČKA Projekt pod nazivom "Baška ćevap"

U Berlinu prodata najskuplja porcija ćevapa na svijetu

Avaz.ba
28.06.2018 16:15

Bosanski ćevap jedan je od najpoznatijih specijaliteta u Bosni i Hercegovini i jedna od ključnih asocijacija pri spomenu naše domovine u svijetu.  

U Berlinu je organiziran zanimljiv projekt pod nazivom "Baška ćevap" povodom osnivanja humanitarne fondacije "Jedno srce za djecu", čija misija će biti da pomogne djeci u razvoju u BiH. U okviru projekta "Baška ćevap" prodata je najskuplja porcija ćevapa na svijetu, za rekordnih 1.500 eura. Ćevapi preliveni 24-karatnim jestivim zlatom servirani su u predivnoj garnituri sarajevskog kazandžije Mirsada Brkanića.

- Prvi donator koji je kupio ove ćevape je Osman Felić iz Gate kod Bihaća, koji živi u Berlinu, a koji je veliki prijatelj i čest gost restorana „Sarajevo Inn Grunewald“. Veći dio sredstava od prodaje ćevapa bit će podijeljen u humanitarne svrhe u BiH. Za sada je prodato pet porcija po cijeni od 1.500 eura, a donator je u znak zahvalnosti dobio servis na poklon. Razgovarao sam s nekoliko prijatelja o pokretanju jedne fondacije koja bi dala doprinos pomoći siromašnima, uz poseban akcent na djecu. Ova inicijativa urodila je plodom u samom startu i uskoro ću posjetiti nekoliko škola u BiH. Među zvanicama na svečanosti bio je veliki broj pripadnika diplomatskog kora, ali i Jasmila Žbanić i njen suprug Damir, te dragi prijatelji i partneri iz Sarajeva, među kojima i Enes Kaltak – kaže Mirsad Fikić, vlasnik restorana „Sarajevo Inn Grunewald“.

Projekt pod nazivom "Baška ćevap" održan je u sklopu proslave treće godišnjice restorana „Sarajevo Inn Grunewald“ u Berlinu, koju su proslavili gosti i prijatelji uz bogat muzički program. Ina Hamzić s bendom je muzikom ukrasila cijelu priču i pobrala simpatije njemačke publike, a svojim super nastupom je osigurala ponovni dolazak u Berlin. Osim Ine su gostovali Goran i Zoran Nelkovski, koji su izveli instrumentalnu muziku Balkana.

U znak zahvalnosti za dobru saradnju s ambasadorom Bosne i Hercegovine, kao i promociju Sarajeva i Bosne i Hercegovine u Berlinu, ambasador BiH Željko Janjetović uručio je počasnu zahvalnicu vlasnicima restorana Aidi i Mirsadu Fikiću.

- Mnogo sam zahvalan svima koji podržavaju naš rad. Ova zahvalnica nije dodijeljena samo meni već i našim saradnicima, jer bez njih ne bi uspjeli. Čini me sretnim što mogu na ovaj način da promoviram grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Pored svih obaveza, nađe se vremena da nekom i pomognemo - kazao je Fikić, koji je posebno zahvalio voditeljskom paru Rabih-Rabea Hijazi i Louisa, koji rade za kanal Pro 7.

NA VRH