BIH

Petir: Hoće li se EU uključiti u slučaj ''Dragičević''

Marijana Petir

S. N.

29.6.2018

Je li Evropska komisija upoznata sa slučajem Davida Dragičevića i planira li se na neki način uključiti u njegovo rasvjetljavanje, upitala je zastupnica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Marijana Petir.

Ona je zastupnike Evropskog parlamenta upoznala s ovim problemom.

- Široku javnost u BiH u posljednje vrijeme zaokuplja smrt Davida Dragičevića (21), mladića čije je beživotno tijelo pronađeno 24. marta 2018. u rijeci Crkvena u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Rasvjetljavanje okolnosti smrti još traje, no praćeno je brojnim kontroverzama na koje ukazuju mediji i mladićevi roditelji, koji su čak pokrenuli i vlastitu istragu o okolnostima smrti mladića.

Sve je rezultiralo brojnim protestnim okupljanjima građana diljem BiH pod nazivom „Pravda za Davida”, u kojima građani traže odgovore od nadležnih institucija o okolnostima smrti mladića.

Brojna medijska saopćenja i objave upućuju na niz nelogičnosti koje bude sumnju u zakonitost postupanja državnih tijela, prije svega policije koju optužuju za netačno utvrđivanje činjenica i prikrivanje dokaza. Mediji su izvijestili da se za slučaj zainteresirao i FBI, koji je ponudio svoju pomoć u rasvjetljavanju okolnosti slučaja. Tužilaštvo još nije okončalo rad na tom predmetu - navela je Petir.

- Šta se dalje čini u pogledu nadzora nezavisnosti pravosuđa u BiH i koje su radnje u tom smislu poduzeli predstavnici Evropske unije u Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje - upitala je Evropsku komisiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.