BIH

Zabraniti Balkanu ulazak u EU u narednih 10 godina

Peter Lundgren

S. N.

29.6.2018

Peter Lundgren, poslanik iz Švedske u Evropskom parlamentu, zatražio je da se zabrani prijem šest država zapadnog Balkana u Evropsku uniju u narednih 10 godina.

Osvrćući se na nedavno održani samit Evropske unije i šest država zapadnog Balkana u Sofiji te posebno najavu da će Hrvatska za dvije godine organizirati sličan samit, u vrijeme kada ona bude predsjedavala Unijom, Lundgren je u svom pisanom obraćanju evropskim institucijama najprije istakao da je "zaprepašten".

- Već je prije samita u Sofiji istaknuto da se ne radi ni o kakvom sastanku proširenja, već je to prilika da se "ponovo potvrdi evropska perspektiva za šest država. Međutim, samit je proizveo dojam da su poduzeti koraci ka budućem proširenju i uključenju zapadnobalkanskih država - naveo je on. 

Lundgren se upitao je li novo sazivanje samita u Hrvatskoj 2020. godine o zapadnom Balkanu uopće potrebno.

- Može li Evropska komisija pružiti garancije ili dati izjavu koja će označiti da nijedna od šest država zapadnog Balkana neće postati dio EU u narednih 10 godina? Ako to Komisija ne može dati, zanima me zašto - naveo je Lundgren.

On, inače, pripada stranci Švedskih demokrata. Po zanimanju je kamiondžija, a svojevremeno je nominiran za nagradu najboljeg europarlamentarca u oblasti transporta. No, nije je dobio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.