UPOZORENJA

Građani će i dalje biti uskraćeni za veći izbor lijekova

A. NUHANOVIĆ

2.7.2018

Neusvajanjem nove esencijalne liste lijekova Vlada Kantona Sarajevo, na čelu sa SDA-ovim premijerom Ademom Zoljom i ministrima iz ove stranke, koji su na vanrednoj sjednici preglasali članove Vlade iz SBB-a, pacijenti su uskraćeni za nove lijekove i veći izbor, dok će se na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja KS plaćati više sredstava s obzirom na to da su postojeće cijene više u odnosu na cijene s nove liste.

 Mogućnost izbora 

To sve govori da postoje lobiji i da se odugovlačenjem usvajanja nove liste ide naruku određenim farmaceutskim kompanijama kojima se plaća veća cijena lijekova. Jer, na predloženoj A-listi, koju je sačinilo Ministarstvo zdravstva KS, a na čijem se čelu nalazi ministrica SBB-a Zilha Ademaj, koja se mjesecima zalagala da nova lista ugleda svijetlost dana iako je Zolj tu tačku u više navrata izbjegavao staviti na dnevni red, sadržani su lijekovi u 1.004 oblika, dok se na B-listi našao 181 lijek, s različitim oblicima pakovanja i jačine lijeka.

- Imali smo listu koja je obuhvatala više od 1.000 lijekova, a sada će oni i dalje biti skuplji sve dok se ne usvoji nova lista - kazala nam ministrica Ademaj.

Inače, da su Zolj i SDA ministri imali volje, već bi sada građanima na recept bili dostupni dodatni lijekovi za pritisak, masnoću u krvi, epilepsiju, dijabetes, demenciju, Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest... Ministrica nam je potvrdila da je A-lista bila proširena sa deset lijekova, od kojih je osam potpuno novih, a dva lijeka su s B-liste uvrštena na A-listu, što znači sa 100-postotnim finansiranjem. Potvrdila nam je da su građani ogorčeni te da su kontaktirali resorno ministarstvo s upitom: “Šta sad?”

- Lista lijekova KS, nažalost, nije usvojena iako je na listu bilo uključeno 17 novih lijekova, a povećan je i asortiman lijekova tako što je uključen veći broj proizvođača lijekova istog generičkog sastava. Nova lista nudila je brojne prednosti za građane, počevši od toga da na recept mogu besplatno dobiti veći broj lijekova, do toga da za isto oboljenje i lijek istog generičkog sastava imaju veći izbor različitih proizvođača, uvažavajući i njihove dugogodišnje navike u upotrebi određenog lijeka. To je i veća mogućnost izbora za ljekare prilikom propisivanja lijekova – potcrtala je ministrica.

 Isti stav

Zbog svega toga, nerazumljivim smatra obrazloženje premijera Zolja da se neusvajanjem nove liste žele zaštititi domaći proizvođači.

- Ministrica zdravstva, kao i svaki građanin patriota, ima isti stav prema domaćim proizvodima, ali su domaći proizvođači u potpunosti zastupljeni svojim lijekovima na listi i ničim nisu diskriminirani u odnosu na strane originatore i strane generičke lijekove, a to je i zakonska obaveza – istaknula je ona.

Potcrtava da je lista u potpunosti bila otvorena i usaglašena sa zakonskim propisima, kao i sa propisanim cijenama, te ne vidi razlog niti mogućnost da se ponovo vrši neko usaglašavanje, kako je navedeno u zaključku Vlade koji je predložio premijer.

EGIDA 

Time što nova lista nije ugledala svijetlost dana stvara se sumnja da premijer Zolj i korumpirani ministri SDA imaju lične interese s određenim domaćim proizvođačima lijekova i farmaceutskim kućama  

Postojale malverzacije

Ministrica Ademaj otkrila je, naime, da su u prethodnim godinama, pa sve do 2015., postojale razlike u cijenama istog lijeka i da su čak u određenim slučajevima na listi preferirani proizvođači s većim cijenama.

- Inače, tržište lijekova je bilo neuređeno i bila je ostavljena mogućnost pojedincima (direktorima zavoda zdravstvenog osiguranja, ministrima zdravstva) da samostalno odlučuju koje će lijekove uvrstiti na listu i po kojim cijenama. Dobro je da je konačno 2017. Agencija za lijekove počela utvrđivati maksimalne cijene lijekova i time je uskraćena mogućnost da se lijekovi finansiraju po većim cijenama na području BiH – kazala je Ademaj.

 A-listu čine lijekovi koji su se 100 posto trebali finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja:

“laktuloza” - za čišćenje crijeva

 željezo (II) glukonat, mangan - glukonat, bakar - glukonat - nadomjestak željeza - anemija

 “perindopil” - za pritisak

 “zofenopil” - za pritisak

 “pregabalin” - epilepsija

 “donepezil” - Alzheimerova bolest

 “rosagilin” - Parkinsonova bolest

 “memantin” - sa 25 posto na 100 posto - demencija

 inzulin - 100 posto - dijabetes

 B-lista, bilo je povećano planiranje procenta finansiranja na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 holeklciferol vitamin D3 za bebe - do sada nije bio na listi

 “apiksaban” – moždani udar, zatajenje srca, venska tromboza

 “perindopril” - 50 posto - za pritisak


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.