MOSTAR

Čović: Loša poruka iz Sarajeva

Ne može se mijenjati naš odnos prema legitimnom predstavljanju na svim nivoima

M. Sm.

2.7.2018

U Mostaru se održava proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH čija tema su, između ostalog, izborne aktivnosti.

Kako je u pauzi zasjedanja novinarima kazao lider ove stranke Dragan Čović, u HDZ-u BiH su zadovoljni trenutnim stanjem na terenu.

Upitan da prokomentira to da je Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH predao zahtjev za održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izbornim jedinicima i broju mandata Parlamenta FBiH, u čijem usvajanju nisu učestvovali zastupnici HNS-a u Zastupničkom domu, Čović je naveo da se na taj način šalje vrlo loša poruka.

- Činjenica je da su bošnjačke stranke krenule u aktivnost koja odudara od odluke Ustavnog suda, koja je vrlo jasna i sada se traže neka druga rješenja. Naravno da ćemo mi, koristeći prije svega poštivanje Ustava i zakona, tako se i ponašati kada je u pitanju Dom naroda, sve s jednim ciljem - da vrlo praktično pokažemo svima da moramo osigurati legitimne predstavnike tri naroda na svim nivoima vlasti kako bi stvorili ambijent da nemamo krize nakon izbora - rekao je Čović.

Kada je riječ o vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica te Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, a koja je danas zvanično dogovorena za 10. juli, Čović je rekao da se sva politička stajališta HDZ-a baziraju na stavu braniteljskih udruženja.

Potvrdio je da će se sutra sastati s predstavnicima Američke administracije i Kongresa SAD, što će, rekao je, biti prilika da još jednom istakne poznate zahtjeve HDZ-a BiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona.

- Bez obzira na to što neki kažu da smo tvrdog stava, neke stvari se ne mogu mijenjati. Ne može se mijenjati naš odnos prema legitimnom predstavljanju na svim nivoima - poručio je Čović.

Također, izrazio je mišljenje o tome kako je "sasvim sigurno da izbora u Mostaru ove godine, nažalost, neće biti."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.