TURISTIČKA PATROLA

Jajce: Vodopad, podzemna crkva i muzej što miriše na 1943. raj su za turiste

Jajce je jedino u svijetu, kažu, u kojem se jedna rijeka ulijeva u drugu i tako tvori vodopad u centru grada

S. MUHIĆ

6.7.2018

Jajce je muzej pod vedrim nebom! Tako turisti koji ga posjećuju sa svih kontinenata opisuju kraljevski grad. Jedini u svijetu, kažu, u kojem se jedna rijeka ulijeva u drugu i tako tvori vodopad u centru grada. A jajački je i jedan od najljepših u svijetu. Visok 21 metar, i pored čak 29 nacionalnih spomenika, plijeni najveću pažnju stotina hiljada turista koji godišnje posjete Jajce.

„Avazova“ turistička patrola boravila je jučer u gradu na Plivi i Vrbasu. Osjećaj - kao da niste u BiH. Tu su mješavina Istoka i Zapada, ali i miris Mediterana. Desetine različitih jezika se pričaju, Arapi su na svakom koraku, motociklisti iz Slovenije, kamperi iz Češke, gosti iz svih krajeva naše zemlje... Što bi rekli lokalci, čaršija diše punim plućima.

Solidna prodaja 

Iako je grad s iznimno bogatom historijom, koji se prvi put spominje davne 1396. godine, jajački vodopad goste ostavlja bez daha. Tome svakodnevno svjedoči i rođeni Jajčanin Fahrudin Deda.

On prodaje suvenire tik pored ušća Plive u Vrbas i upravo je pravio pazar dok smo prilazili njegovom štandu. I najbolje mu, kaže, idu baš oni s motivima vodopada.

- Sve je više turista u našem gradu. Svake godine broj drastično raste, što mi je posebno drago. Odmah i ja više zarađujem. I ovako sam zadovoljan, prodaja je solidna. Najviše kupuju Arapi – kazao nam je Deda.

Ugledavši „Avazovu“ patrolu, vozač u penziji Ajdo Velić iz Livna, dok nam prilazi, govori da je šteta što država više ne ubire novca od turista.

- Vozio sam turističke autobuse, znam i Jajce u dušu. Pogledajte ove ljude, ovdje treba uvesti taksu, svugdje u svijetu se plaća, pa treba se plaćati i razgledanje naših bogatstava – ističe Valić.

Jajce je grad koji se ne može obići za dan. Mnogi su mišljenja da se ovdje može provesti i godišnji odmor, jer se ima toliko toga vidjeti. 

Stare vodenice: Očuvani mlinovi izgrađeni prije više stotina godina ( A. Durgut)

A da je tako, potvrdio nam je i naš domaćin iz Agencije za razvoj turističkih potencijala, turistički vodič Dragan Glavaš.

- Vodopad je najposjećeniji. I ove godine očekujemo više od 100.000 posjetilaca. Tu su zatim Plivska jezera i vodenice, Katakombe, tvrđava, Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a... Najviše dolaze gosti iz BiH, zemalja okruženja, Evropske unije, Amerike, Azije... – kaže Glavaš.

Centralna gradska jezgra specifična je po mnogočemu. Ulazi se kroz Travničku kapiju, a izlazi na Banjalučku. Između je džamija Esma-sultanije. I to je raritet. Jedina je džamija u BiH koja nosi ime po ženi.

Katakombe

U blizni su i Katakombe, odnosno podzemna crkva isklesana u stijeni, a nedaleko je i tvrđava. Sve su to nacionalni spomenici u krugu stotinjak metara. I Jajce je, kao i Sarajevo, grad u kojem se u blizini nalaze bogomolje svih konfesija. Između ostalog, i dobri međunacionalni odnosi krase ovu sredinu.

Vožnja brodicom na Plivskom jezeru

Jajčani su, inače, vrlo ljubazni ljudi. I naša patrola srdačno je dočekana. Gdje god smo pokucali, vrata su bila otvorena. A posljednja destinacija jučerašnje ekspedicije bila je buregdžinica „Kod Hamde“. Tek nakon pola kilograma Hamdinog bureka, patrola je napustila ovaj bosanski biser.

Zaposlenici buregdžinice “Kod Hamde” dočekali “Avazovu” patrolu

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a

Nije bio u Jajcu onaj ko ne posjeti Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Tako se barem kaže. Grad je i poznat po tome što je baš tu 29. novembra 1943. u jeku borbi u Drugom svjetskom ratu, formirana Jugoslavija s Titom na čelu.

I to se mora zabilježiti. Na ulazu u Muzej dočekuje nas Moša Pijade, jedan od najbližih Titovih saradnika. Njegova statua, tačnije. A čim se prijeđe muzejski prag, bije miris starine i vraća misli u Jugoslaviju. Iz sale u kojoj je zasjedao AVNOJ viri Titova glava, a osim njegove biste, tu su i sve stolice delegata.

Srećemo dvoje turista iz Slovenije. Odrasli su, vele, u bivšoj Jugi, o Jajcu znaju sve najbolje, a sve su učili iz udžbenika bivše nam zajedničke države.

U Drugom svjetskom ratu, 1943. godine, u Jajcu stvorena Titova Jugoslavija

Prelijepi pejzaži i zelenilo oduševljavaju

Vrlo su popularna i Plivska jezera te mlinčići. Prelijepi pejzaži i zelenilo oduševljavaju arapske turiste. I jučer su okupirali sve što su mogli. Ali, svugdje su dobrodošli.

Na jezerima smo sreli i grupu žena iz Jelaha kod Tešnja. Kažu da su došle na zajedničko putovanje u Jajce.

Žene iz Jelaha na zajedničkom putovanju u Jajcu

Historijski podaci

- Općina Jajce nalazi se u zapadnom dijelu Srednjobosanskog kantona, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Općina se prostire na površini od 363 kilometra kvadratna. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, imala je 45.007 stanovnika.

- Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, kako u samom gradu tako i u okolici. Među njih spadaju Hram boga Mitre i nekropole iz 4. stoljeća. Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine, u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350.-1416.) naziva „conte di Jajce“. Naziv Jajca potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.

- U 15. stoljeću Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, a ovdje se 1461. godine krunisao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. U pohodu na Evropu Turci su 1463. osvojili Jajce i pogubili kralja, čije se kosti danas čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu. Iste godine kralj Matija Korvin osvaja Jajce, koje sve do 1527. ostaje središte jajačke banovine od Prusca do Banja Luke. Nakon 64 godine stalnih borbi Turci su 1527. ponovno zauzeli Jajce i ono postaje sastavni dio Turske carevine. Za vrijeme turske vladavine u Jajcu se nalazi više obrazovnih ustanova, a u okolici su bili i značajni prepisivački centri. U Jajcu je postojao vodovod, napravljeno je i veliko kupatilo - hamam čiji su ostaci i danas sačuvani. U borbama za autonomiju Bosne od turskog carstva, u Jajcu je pružen značajan otpor turskim snagama, s Omer-pašom Latasom na čelu.

- Tursku upravu zamjenjuje Austro-Ugarska 1878. godine. Jajce se s ostalim dijelom Monarhije povezuje cestom Jajce - Banja Luka i željezničkom prugom Jajce - Lašva i Jajce - Mliništa. Gradi se za to doba najveća hidrocentrala u ovom dijelu Evrope, pa je vodopad bio osvijetljen još u 19. stoljeću.


- U vrijeme Kraljevine Jugoslavije (1918.-1941.) Jajce je bilo središte sreza, a u Drugom svjetskom ratu, 1943. godine, tu je stvorena Titova Jugoslavija.

- Prirodna bogatstva koja čine i rijeka Pliva sa svojim jezerima i vodopadom te bogato kulturno-historijsko naslijeđe (Stari grad, katakombe, Omer-begova kuća, Crkva sv. Marije i toranj sv. Luke, Mitrin hram...) ukupno 29 nacionalnih spomenika predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu Jajca.

- Na inicijativu Općine Jajce, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uputila je Predsjedništvu BiH prijedlog za uvrštavanje uže gradske jezgre grada Jajca na prestižnu Listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Predsjedništvo BiH je u novembru 2006. godine podržalo inicijativu i uputilo prijedlog Kandidature BiH za Jajce u sjedište UNESCO-a.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+37
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.