ŠTUTGART

Novkinić: Suze majki Srebrenice ne zaboravljamo

A. NUHANOVIĆ

8.7.2018

 Udruženje “Mreža bosanske omladine” - Netzwerk bosnischer Jugendlicher (NBJ), danas je u Štutgartu organiziralo “Marš mira za Srebrenicu”, a više od 1.500 učesnika odalo je počast žrtvama genocida Srebrenice, mučki ubijenim strijeljanim Bošnjacima, njih 8.372… Učesnici su nosily cvijet “Srebrenice”, a na samom početku su minutom šutnje i Fatihom zamolili Allaha dž.š. da im podari lijepi džennet. Moto projekta je: "Ja sam Srebrenica, ja ne zaboravljam!" 

Kako je za “Avaz” potvrdio Abdullah Novkinić, rukovodilac ovog Udruženja, učesnici su dolazili iz cijele pokrajine Baden- Vurtemberg (Württemberg) i putovali i po 150 kilometara. Kolona se formirala oko 14 sati ispred generalnog Konzulata Bosne i Hercegovine u Štutgartu, nakon čega su se u pratnji policije uputili na marš od oko 3,5 kilometra kroz centar grada, do glavnog gradskog trga, gdje je odrazan krati program. Prisutne je prvo pozdravio Denis Omerović, koji je i bio moderator programa. Kao intro pušten je audio snimak dnevnika sa njemačke državne televizije ARD. Voditeljica tog dana kao udarnu vijest informiše o padu zadnje UN enklave Srebrenica i o ulazku sprskih snaga u Srebrenicu.

No, muk i tišina nastali su kada se pojavila Elma Prošic, sa recitalom Binase Hajrović "Majka Srebrenice" . Njen nastup rasplakao je većinu prisutnih .

-Dragi Bošnjaci, bol i tuga se nadvijaju u ovim danima nad cijelom Bosnom. Suze majke su ovih dana najbolnije. Majke koja je izgubila svoje najmilije. Zamislite tugu majke kojoj četnik uzima tek rodženo dijete iz naručja i staje mu čizmom na vrat i tako ga ubija. Jecaj svake majke, svake žene, svake sestre koje su izgubili svoje sinove, očeve i braću, koji su većinom bili mojih godina, ili godina svakog od vas ovdje. Moja majka tu tugu ne bi podnijela. Neka naše dove danas i ovih dana budu uz sve one koji su izgubili svoje najmilije. Ne samo u Srebrenici, nego i u Prijedoru, Ahmićima, Višegradu, Zvorniku, Foči i u mnogim drugim gradovima BiH – kazao je Abdullah Novkinić, koji se ispred organizacije "Mreža bosanske Omladine" obratio prisutnima.

On se zahvalio svim prisutnima koji su svojim dolaskom pokazali da Srebrenica ne smije biti zaboravljena, kaogeneralnom Konzulatu BiH u Štutgartu, te Islamskoj zajednici u Štutgartu na svoj pomoći koju je pružila Udruženju pri organizaciji ovog događaja.

Program je obogaćen I ilahijama, a u zrak je pušteno oko 300 bijelih i zelenih balona u zrak. Na njima je bila ispisana karta na kojoj su ispisane značajne informacije o Srebrenici.

Ti baloni su negdje sletjeli u Štutgartu, a ljudi koji su ih uzeli mogli su da tu nađu istinu o Srebrenici i stradanju u njoj – kazao je Novkinić.


Na čelu Udruženja je Abdullah Novkinić i Denis Omerović, a imaju oko deset članova od 15 i 24 godine. Tu su : Adna Jusić, Ajla Salatović, Aldin i Sara Aletović, Elma Prosić, Elza Bektešević, Ilaida Vukalić, Selma Omerović I Selvina Muminović. 

Udruženje je aktivno širom Njemačke. Radi na planu umrežavanja bosanske omladine, kroz organizaciju brojnih druženja, održavanje kulturno- umjetničkih aktivnosti vezanih za Bosnu i Hercegovinu.  


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.