SAZNAJEMO

Porodici Kara ugroženi životi: Turski državljani pod zaštitom BiH!

Privedeni na Sarajevskom aerodromu

M. AŠČIĆ

12.7.2018

Šestero članova turske porodice Kara, koji su dan uoči posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana Sarajevu sa tri lažna pasoša pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu, dobilo je prije nekoliko dana međunarodnu zaštitu naše države i neće biti izručeni Turskoj, saznaje “Dnevni avaz”.

Detaljne provjere

Dodijeljena im je supsidijarna zaštita, koja se priznaje osobama čiji bi životi bili ugroženi povratkom u zemlju porijekla. Informaciju o dodjeli međunarodne zaštite za porodicu Kara jučer je za “Avaz” potvrdio i Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, a ovu vrstu zaštite dodjeljuje Ministarstvo sigurnosti BiH nakon detaljnih provjera.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, vlast u Ankari sumnjiči članove ove porodice za pripadnost organizaciji Fethulaha Gulena (FETO), i to nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji, zbog čega su dvije godine bili u izgnanstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Ova šestočlana porodica - Ekrem, Aziz, Selčuk Asim, Nahide Oguz i Nahide Kara - u Sarajevo je stigla sredinom maja letom iz Dubaija, ali je, nakon pasoške kontrole, utvrđeno da su tri putne isprave djelimično falsificirane, a da ispravu na ime Nahide Kara potražuje Interpol. Odmah su zatražili azil zbog tvrdnji da su im ugroženi životi u Turskoj i usprotivili su se izručenju ovoj državi.

Prema Zakonu o azilu, supsidijarna zaštita odobrava se strancu koji ne ispunjava uvjete za odobravanje statusa izbjeglice ako postoje ozbiljni razlozi za vjerovanje da će se povratkom u zemlju porijekla ili zemlju uobičajenog mjesta boravka suočiti sa stvarnim rizikom od teške povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- Teškom povredom smatraju se smrtna kazna ili pogubljenje, mučenje, nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, ozbiljna i individualna prijetnja životu ili fizičkom integritetu civila zbog općeg nasilja u situacijama međunarodnog ili unutrašnjeg oružanog sukoba - navodi se u članu 22. ovog zakona.

 Uvjeti za rad

To znači da će država BiH ovoj porodici, prema zakonu, osigurati identifikacioni dokument, smještaj, uvjete za rad, obrazovanje,  zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć i pomoć pri uključivanju u bh. društvo.

- Izbjeglica i stranac pod supsidijarnom zaštitom obavezni su da poštuju javni poredak BiH, zakone i druge propise u BiH i da se pridržavaju odluka nadležnih organa u BiH – navodi se u zakonu.

Univerzitetski profesor

Ekrem Kara, kako je objavila turska novina “Gaziantem Olusum”, bivši je docent na Univerzitetu u Gazijantepu, koji je u septembru 2016. protjeran zajedno sa 74 profesora zbog sumnje da su bili u kontaktu s organizacijom FETO. Novina je tada objavila ovu vijest pod naslovom “Konačno”, a na spisku je i Karino ime. Ovaj profesor je nakon toga, navodno sa porodicom, pobjegao u Ujedinjene Arapske Emirate.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.