REAKCIJE

Udar na privredu ili mit duhanske industrije

M.R.S.

11.7.2018

Usvajanje Prijedloga zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje na prošlosedmičnoj sjednici Vlade FBiH ponovo je izazvalo reakcije i podijeljenja mišljenja u javnosti.

 

Mjesto rada

 

U Udruženju PROI, koje se zalagalo za donošenje ovakvog zakona, ističu da ga veliki broj građana podržava zbog zaštite zdravlja i da, zapravo, duhanska industrija širi mitove, jer joj ovakav zakon nije u interesu.


S druge strane, u Privrednoj komori FBiH navode da je ovakav zakon udar na ugostiteljstvo, turizam, trgovinu i proizvođače duhanskih proizvoda.


Iz Vlade FBiH ukazali su kako analize dokazuju da duhanski dim sadrži više od 7.000 različitih hemijskih sastojaka, od kojih više od 100 djeluje štetno na organizam, a više od 70 je kancerogeno.


Novi zakon zabranjuje upotrebu duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Sahačić: Dolazit će porodice s djecom

Iz PROI-ja pojašnjavaju da zakon zabranjuje reklamiranje proizvoda za pušenje na bilo koji način, zabranjuje oznake kao što su, primjera radi, “light” ili “mentol”, nalažu se zdravstvena upozorenja na proizvodima, određuje da takvi proizvodi ne smiju biti na vidnim mjestima u trgovinama...


Zakon zabranjuje i pušenje u privatnim automobilima ako se u njima nalaze djeca.


- Drago nam je da je Vlada shvatila koliko građana stoji iza zakona. Govori se da će ugostitelji nastradati, ali su naša istraživanja pokazala da će pušači i dalje izlaziti, a u restorane i kafiće će sada dolaziti više porodica s djecom i nepušača – kaže Ada Sahačić iz PROI-ja.


Posebna pakovanja


Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, ističe kako je zakon rigorozan te da pozivanje na Evropsku uniju nema temelja, jer je samo Češka uvela poptunu zabranu pušenja.

Jašarspahić: Neke odredbe nepotrebne

 - Ne zalažemo se za promociju pušenja, ali neke odredbe zakona su nepotrebne i neučinkovite. Neka svaki ugostitelj odluči želi li da njegov objekt bude za pušače, nepušače ili mješovit. Moguć je i pad zaposlenih. Nije definirano ni šta je javno mjesto, je li to bašta kafića, moj balkon. I da li sada proizvođači trebaju praviti posebno pakovanje za RS, gdje nema zabrane oznake “light” na kutiji, a posebno za FBiH – dodaje Jašarspahić. 


Kazne do 15.000 KM 


Minimalna kazna za osobu koja prekrši odredbe zakona je 100 KM, a maksimalna 15.000 KM za privredno društvo ili drugu pravnu osobu, saopćili su iz Vlade FBiH. Predviđeno je da primjena zakona počne od 1. januara iduće godine.


Zakonom su propisani izuzeci od zabrane pušenja u posebnim prostorijama, poput onih za pacijente u ustanovama za zaštitu mentalnog zdravlja te u zatvorima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.