BIH

Terzić: Teško je posmatrati majke koje grle tabute

S ovog puta neki se nisu ni vratili

M. A.

11.7.2018

Travničanin Muris Terzić snimao je dvije godine film o putu spasa, kojim su Srebreničani krenuli u ljeto 1995. godine. 

 Emotivno i zahtjevno

Zato je sa svojim Travničanima krenuo na “Marš mira” i snimao skoro svaki korak na tom putu, mjesta i svjedočenja, shvativši koliko je važno pričati o golgoti Srebrenice i njenih preživjelih te prikazivati svijetu istinu.

Prvo snimanje prije dvije godine bilo je teško i zahtjevno, bilo je užareno ljeto, ali su najteže od svega bile emocije.

- Snimanje u Potočarima je bilo najteže i najemotivnije. Teško je posmatrati majke koje grle tabute svojih najbližih, svjedočiti tolikoj boli. Posebno je teško i uznemirujuće bilo ući u Fabriku akumulatora. Uhapsila me je policija Republike Srpske dan nakon dženaze, jer mi nije dozvoljeno snimanje iz zraka – prisjeća se Muris.


Terzić:Svjedočanstva istine

Još godinu i po u Živinicama, Travniku, gdje god je znao i mogao, Murisu su preživjeli pričali svoje bolne priče, oplakivali najrođenije, sjećali se najtežih trenutaka u životu. 

Svaka od priča jedan je roman koji, nažalost, nema sretan završetak. Svaka je svjedočanstvo o Evropi s kraja 20. stoljeća, pred čijim je očima nestajao jedan narod, grad, jedan svijet.

“Put spasa Srebrenica” sada će na svoj put, prikazivati se onima kojima je stalo do istine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.