AFERE

Finansijska policija FBiH „češlja” državnu firmu: „Unis-Group“ oštećen za dva miliona KM

M. AŠČIĆ

15.7.2018

Zbog sumnje da je državna kompanija „Unis Group“ sklapanjem štetnih ugovora s inozemnim partnerima oštećena za oko dva miliona maraka, novi direktor ove firme Mirsad Siručić prijavio je cijeli slučaj Finansijskoj policiji Federacije BiH, koja već uveliko istražuje nepravilnosti, saznaje „Dnevni avaz“.

Provjerava se sve

Siručić je prijavu Finansijskoj policiji podnio nakon urađene revizije o finansijskom poslovanju ove državne firme koja posluje u okviru namjenske industrije Federacije i proizvodi oružje i vojnu opremu za strane partnere.

On nam je jučer potvrdio da je uputio prijavu.

Siručić je, inače, na čelu „Unis Groupa“ zamijenio Damira Veju, kojeg je Vlada FBiH uz dosta poteškoća smijenila u decembru prošle godine. Upravo je Vejo, prema informacijama „Avaza“, među prijavljenim osobama za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovale u nezakonitim radnjama, a o čemu je Vlada, također, imala određena saznanja.


- Sve sam prijavio odmah po dolasku u firmu. Riječ je o štetnim ugovorima po kompaniju. Finanijska policija je već tu mjesecima, rade i provjeravaju sve. Očekujemo da će krajem jula završiti svoj posao. Prema onome što mi je poznato, radi se o štetnim ugovorima u vrijednosti od milion dolara - rekao nam je Siručić.

 Procenti od ugovora

Vlada FBiH odlučila je u decembru prošle godine smijeniti Veju, čiji izvještaj o poslovanju za 2016. godinu Skupština firme nikada nije ni usvojila upravo zbog sumnji na nezakonitosti.

Kako smo ranije objavili, Vlada s premijerom Fadilom Novalićem na čelu odlučila je smijeniti Veju jer su došli do pouzdanih informacija da je dogovarao sebi i pojedinim ortacima procente od ugovora s jednom stranom firmom. Prema tim saznanjima, ovaj ugovor bio je težak 50 miliona KM.

Nije dao pečate firme

Vejo je ostao upamćen i po tome što je, opstruirajući svoju smjenu, odbio predati i pečate firme, a što je bio nalog Vlade, pa je morala intervenirati i policija. On je, također, izazvao i incident kada je fizički nasrnuo na predstavnika Vlade i nasilu ga izbacio iz svoje kancelarije, odbivši pri tome da protokolira odluke Skupštine kompanije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.