ZDRAVSTVO

"Verlab": Oprema nije ispravna Skomorac: Sve je pod kontrolom

Piše: D. PAŠALIĆ

18.7.2018

Od svih zdravstvenih ustanova na području Zeničko-dobojskog kantona, jedino Kantonalna bolnica Zenica radi s opremom koja zakonski nije ispravna, navode iz verifikacionog laboratorija „Verlab“ Sarajevo. 

Propisane kazne

Kako se navodi u dopisu upućenom zeničkoj bolnici, a u čijem je posjedu i naš list, svim mjerilima iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje posjeduje Kantonalna bolnica Zenica isteklo je važenje verifikacije još u martu.


Upozorenje iz sarajevskog verifikacionog laboratorija


- Samim tim, od tada pa do danas, pacijenti se tretiraju zakonski neispravnom opremom. U slučaju korištenja neverificiranih mjerila, što je u slučaju medicinskih uređaja naročito neetično, to može biti kobno po pacijente, a propisane su i kaznene odredbe za odgovorno lice - upozoravaju iz „Verlaba“.

Također, novčane kazne predviđene su i za one koji upotrebljavaju mjerilo, a zakonske sankcije su i privremeno oduzimanje mjerila ili čak privremeno zatvaranje pravnog subjekta.


Skomorac: Vodimo računa o opremi


Tragom ovih informacija kontaktirali smo Rasima Skomorca, direktora zeničke bolnice, koji je odbacio tvrdnje o zakonski neispravnoj opremi.

- Svu opremu koju mi imamo, pogotovo kada je riječ o skupljoj opremi, održavaju ovlašteni serviseri. Navodi o zakonski neispravnoj opremi klasične su dezinformacije - kaže Skomorac.

Tehnički sektor

Ističe da je sva oprema ispravna i da o njoj vode računa. Dalje pojašnjava da opremu koja je stara i do 30 godina i nema ovlaštene servisere, servisiraju majstori koje pronađu, ili to rade njihovi majstori iz tehničkog sektora.

- Sve je pod kontrolom – zaključio je Skomorac.

Nepotrebni troškovi

- Ako bismo plaćali ovlaštene servisere, kao što to već radimo, a zatim ponovo plaćali „Verlab“, to bi nam samo bili dodatni i nepotrebni troškovi. Zbog toga smo uputili dopis Federalnom ministarstvu zdravstva da nam da pojašnjenje jesmo li obavezni dobiti potvrdu i od „Verlaba“, ali nisu nam dali konkretan odgovor – niti da trebamo niti da ne trebamo – ističe Skomorac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.