„AVAZ“ SAZNAJE

Sud BiH opet odlučio u Mamićevu korist

Mamić: Ostaje u BiH

M. Aš.

21.7.2018

Vanpretresno vijeće Suda BiH prihvatilo je jučer prijedlog sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih Tužilaštvu, koje je obaviješteno o ovoj odluci.

Na ročištu o odlučivanju po zahtjeva hrvatskog pravosuđa o ekstradiciji i Tužilaštvo BiH utvrdilo je da nisu ispunjene pretpostavke za Mamićevo izručenje, predloživši Sudu da se donesu odluku u tom pravcu, što je i uvaženo.

No, Sud BiH odluku Vanpretresnog vijeća proslijedit će sada, po službenoj dužnosti, Apelacionom odjeljenju ove pravosudne institucije, koje će morati, prema zakonu, preispitati ovu odluku. U prva dva slučaj Sud je postupio tako što je odlučio u korist odbrane.

Prema informacijama "Avaza", kao i u prethodna dva slučaja, radi se samo o pukoj proceduri, koja u prijevodu znači da Mamić kao državljanin BiH, prema Zakonu o međunarodnopravnoj pomoći, ne može i neće biti izručen Hrvatskoj, koja ga potražuje po potjernici Županijskog suda u Osijeku. Apelaciono odjeljenje po službenoj dužnosti tu odluku mora konačno i potvrditi.

Mamićev advokat Zdravko Rajić rekao je jučer za „Avaz“ da je odbrana i očekivala ovakvu odluku Vanpretresnog vijeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.