NAKON UVREDA

Deaktiviran Twitter profil Vjerice Radete, nalazi se i na Interpolovoj crvenoj potjernici

Vjerica Radeta

J. B.

25.7.2018

Nakon što je jučer objavila status u kojem je izvrijeđala srebreničku majku Hatidžu napisavši ''Ko li će je sahraniti? Muž ili sinovi?'', profil Vjerice Radete, zastupnice Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije, više nije aktivan.

Nije sigurno je li ga ona sama deaktivirala ili je, nakon što je veliki broj korisnika prijavio objavu, Twitter izbrisao njen profil.

Na zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Interpol je prošle godine izdao crvenu potjernicu s nalogom za njeno hapšenje. 

Srbija još nije odgovorila na potjernicu, a već prošle godine su odbili privesti i izručiti Radetu. Razlog za ovo jeste zaključak sudije Višeg suda u Beogradu u kojem je naveo da sporazum o saradnji s ICTY-jem Srbiju obvezuje da isporuči samo osobe koje su okrivljene za najteže ratne zločine, što ovdje nije slučaj.

Radeta se tereti za utjecaj na svjedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Ona je, navodno, vršila pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.