SASTANCI

Mirko Šarović: Priština povukla dodatne carine

Fena
25.07.2018 15:35

Foto: Arhiv

Kosovo je djelimično ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e i najavljenog ministarskog sastanka koji je povodom ovoga danas održan u Beogradu. Povučene su prethodno donesene mjere dodatnih carina za 30 posto.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozdravio je odluku, ali smatra da djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očekuje da narednih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja.

- Prištinske mjere su u suprotnosti s pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno, ali i privrednicima koji posljednjih dana nisu mogli da izvoze u skladu s pravilima slobodne trgovine - izjavio je nakon sastanka ministar Šarović.

Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donesene mjere, dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

Ministar Šarović naglasio je da je današnjim zaključcima sastanka data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera.

Sastanku u Beogradu su, osim ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, prisustvovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović - saopćeno je iz Ministarstva.

NA VRH