PROCESI

EKSKLUZIVNO: Konačna odluka Suda, Zdravko Mamić ostaje u BiH!

M. AŠČIĆ

26.7.2018

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića, savjetnika Nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, Hrvatskoj, koja ga potražuje po potjernici Županijskog suda u Osijeku, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, ekskluzivno saznaje "Dnevni avaz".

Konačna je to odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH donesena 24. jula, a potvrdila nam ju je i Gordana Bosiljčić, tužiteljica Tužilaštva BiH, koja je dobila ovo sudsko rješenje. Ovim je potvrđeno pisanje "Dnevnog avaza" protekli mjesec da Mamić ostaje u BiH.

Apelaciono odjeljenje ove pravosudne institucije preispitao je raniju odluku Vanpretresnog vijeća po službenoj dužnosti, a koje je tvrdilo da nisu ispunjenje pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužilaštva BiH, koje je na sudskom ročištu, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaklo da je propisana zabrana izručenja bh. državljana.

- Uvidom u optužnicu krivično djelo za koje se Mamić tereti nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, tačnije poslije 28. novembra 2012. – rekla je Bosiljčić prije dvije sedmice, kada je predložila Sudu da donese odluku da se Mamić ne izruči.

Sada ostaje Hrvatskoj, kako saznajemo, da podnese molbu bh. pravosuđu za vođenje postupka u BiH. I sam Zdravko Mamić u intervjuu za "Dnevni avaz" kazao je da bi želio da mu se sudi u BiH, jer ne vjeruje u pravosuđe Hrvatske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.