BIH

Poništeno upozorenje pred otkaz dato Ugi Vlaisavljeviću

Vlaisavljević: Zatražio izmještanje

Piše: M. R. S.

27.7.2018

Upravni odbor (UO) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) poništio je pisano upozorenje pred otkaz koje je dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Dželilović uputio profesoru Ugi Vlaisavljeviću.  

Time je potvrđeno da je dekanova „prijetnja“ pred otkaz bila neutemeljena, neargumentirane su bile navodne povrede radne obaveze profesora Vlaisavljevića na koje se dekan pozivao, a profesor Vlaisavljević bio je onemogućen da iznese odbranu, čime je izložen diskriminaciji.


Dželilović: Onemogućio odbranu 

U svom rješenju UO UNSA-e oštro je konstatirao da upozorenje dekana Dželilovića nije utemeljeno na pravilno donesenim činjenicama, pravilnoj primjeni materijalnog prava i poštivanju pravila postupka.

Očito kritizirajući dekana, UO UNSA-e ističe da se ne može govoriti o zaštiti dostojanstva i profesionalnog statusa kako profesora Vlaisavljevića tako i radnika stručnih službi koje je on navodno uznemiravao, kada se izdaje pisano upozorenje pod nerazjašnjenim činjenicama i bez mogućnosti i iznošenja odbrane.

- Upravo takvo postupanje dovodi do narušavanja dostojanstva i profesionalnog statusa svih involviranih, te je vrlo izvjesno da može dovesti do narušavanja međuljudskih odnosa između uposlenika Filozofskog fakulteta – dio je obrazloženja rješenja.


Rješenje UO UNSA-e 


Vlaisavljević, koji je, kako su mediji pisali, duže vrijeme izložen klevetama i mobingu od pojedinih članova Odsjeka za filozofiju, istakao je da mu je rješenje UO UNSA-e velika moralna satisfakcija, posebno što je ponovljen stav najviše institucije za ljudska prava.

Inače, peticiju podrške profesoru Vlaisavljeviću potpisalo je više od 700 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.