TURISTIČKA PATROLA

Foča: Grad smaragdnih rijeka, pješčanih piramida i pećina

Pješčane piramide: Prirodni fenomen kakav se rijetko viđa (Al.Bajramović)

A. BAJRAMOVIĆ

29.7.2018

Tamo gdje priroda ostavlja bez daha, a žubor rijeke donosi mir i spokoj, Tara sustiže Pivu, pa zajedno, zagrljene, teku dalje stvarajući Drinu. Stotine turista iz svih dijelova svijeta, smješteni u kampovima, oduševljeno je prizorima koji se, prema mnogima, samo ovdje mogu vidjeti – u Foči.  

Top 5

Kanjon Tare dug je 82 kilometra i najdublji je u Evropi, a drugi u svijetu, odmah nakon Velikog kanjona u Koloradu. Rijeka je duga oko 140 kilometara‚ a posljednjih 40 su najljepši i pripadaju BiH.  

- Radio sam na rijeci, na kruzeru, sve rijeke u Evropi sam obišao, bio sam na Rajni, Mozelu, Majni, Dunavu, živim pored Tise, ali ovo je nešto posebno. Obišao sam pola svijeta i ovo mjesto je među top 5 – kaže Emilio Stojanovski iz Bečeja u Vojvodini (Srbija).

Netaknuta priroda, ali i adrenalinski spustovi niz Taru i Drinu, privlače raftere od SAD do Australije. Rafting centar „Drina – Tara“ jedan je od osam u Bastasima. Raspolaže sa 87 bungalova kapaciteta 300 osoba.

Sahat-kula je jedan od najstarijih objekata u Foči

- Imamo baš dosta posla. Radni dani su nešto lošiji, dok smo vikendima uglavnom puni. Imamo licencirane skipere, svoje čamce, kompletnu opremu. Naša osnovna djelatnost je rafting, ali radimo džip safari na Zelengoru, Trnovačko i Orlovačko jezero, Prijevor, NP „Sutjeska“ i prašumu Perućicu. Organiziramo i kanjoning na rijeci Hrčavki, a malo rjeđe i na maloj rijeci Nevidio u Crnoj Gori – kaže organizator raftinga u RC „Drina – Tara“ Milorad Milutinović.

Rafting ture duge su 25 i 42 kilometra, dok je najduža, od Đurđevića Tare do Bastaha, duga 100 kilometara i vozi se u tri etape, s odmorima u Radovan luci. Kraća etapa s Brštanovice traje oko tri sata te obuhvata 20 kilometara Tare i najljepšeg kanjona u Evropi, rafteri prolaze ušće Pive i Tare i do kampa plove još pet kilometara Drinom.

Rafting u najdubljem kanjonu Evrope svake godine privlači sve više turista

Veliko interesiranje

Priroda nije bila škrta ni prema ostalim dijelovima ove općine.

- Treba izdvojiti pješčane piramide u blizini sela Daničići, nastale višestoljetnom erozijom tla, djelovanjem mraza, kiše, vjetra i sunca. Nešto slično može se vidjeti još samo u Italiji, SAD i Srbiji. Ovo je prirodni fenomen koji svako ko posjeti BiH treba da obiđe i vidi. Za ljubitelje fotografije izgradili smo i vidikovac, a urađena je i biciklistička staza duga oko 20 kilometara. Interesiranje turista iz godine u godinu je sve veće – kaže direktorica Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić.

U okolici Foče su i pećine Kuk, Velika kutlača, Ledenjača, Veliki ponor, Peruć i druga remek-djela prirode stvarana milenijima.

Biseri orijentalne arhitekture

Jedan od bisera orijentalne arhitekture jeste Aladža džamija. Sagrađena je prije 468 godina, a njen osnivač Hasan Nazir uvakufio je sve što je imao kako bi je podigao.

Legenda kaže da je to učinio na mjestu gdje je njegova majka preminula od silne sreće što ponovo vidi svoga sina koji se poslije deset godina vratio iz Carigrada.

Graditelj i glavni arhitekta Ramadan-aga u nju je ugradio sve znanje koje je stekao u čuvenoj školi mimara Sinana, a radnici s obala Drine i Ćehotine s klesarima iz Dubrovnika mnogo snage i ljubavi. U ratu je srušena, ali je ponovo sagrađena, a ostali su još kaligrafski radovi.

Aladža džamija: Uskoro otvaranje

Otvaranje Aladže planirano je za narednu godinu, a istovremeno će biti najavljen početak obnove još jednog nacionalnog spomenika – kompleksa džamije Mehmed–paše Kukavice u Prijekoj čaršiji. Ovaj dio grada do danas je sačuvao sahat-kulu i mahalu s nizovima dućana.

Na davna vremena sjećanja čuva i kuća Hadživukovića, koju je prije 180 godina kupio djed današnje vlasnice Mire Jelić-Hadživuković. S predmetima, namještajem i fotografijama ovaj objekt ima veliku historijsku vrijednost.

„Zlatni sir“ iz Zlatnog Bora

Foča postaje poznata i po još jednom brendu, „zlatnom siru“ iz Zlatnog Bora, sela 35 kilometara udaljenog od grada.

Na 1.200 metara nadmorske visine, iznad kanjona Tare, osnovana je farma I pokrenuta proizvodnja sira po originalnom, dva stoljeća starom, švicarskom receptu s Alpa. Investitori Tatomir Jovičić i Predrag Džokić planiraju farmu žičarom povezati s obalama Tare.

 Ocjene turista


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.