TURISTIČKA PATROLA

Jahorina: Olimpijska ljepotica sija kao i 1984. godine

A. Durgut

Piše: E. Trako

31.7.2018

“Aj, kolika je Jahorina planina, siv je soko preletjeti ne može, a kamoli dobar junak na konju, djevojka je pregazila bez konja, svi Bosanci dobre konje sedlaju, a Bosanke ruse kose češljaju” – ovako je druga olimpijska ljepotica Jahorina opjevana u jednoj od najpoznatijih sevdalinki.

Svi Bosanci bez kompleksa i zimuju i ljetuju na Jahorini. Ne bi, sigurno, da nema brojnih sadržaja. Nema snijega, nema veze. Zato postoje biciklističke staze pa su vožnja i šetnja planinom koju su piloti u bivšoj državi pohodili za obnovu krvne slike, pored ljepote za oko, izuzetno korisni za zdravlje.

Adrenalinska vožnja

Sve neka toplina čovjeku oko srca kada priđe Poljicama, a dočeka ga onih pet olimpijskih prstenova. Vrati se sjeta na zlatno doba Bosne i Hercegovine i Sarajeva, na doba Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Oni stariji i danas njeguju ta sjećanja.


 Quadovi su popularni u adrenalinskoj vožnji planinom


Tako se u prodavnici “Gargamel” vlasnice Vere Kostović mogu pronaći brojni suveniri sa motivima Olimpijskih igara.

- Imam i vikendice i apartmane pa izdajem. Ljeti je cijena pola od one sezonske. A zimi izdajem apartmane za 15 do 20 eura - kaže Vera, s kojom razgovaramo ispred njene radnje simpatičnog naziva.


Radnici na šestosjedu brinu o sigurnosti turista


Ko traži smještaj, mora proći kroz “špalir” hotela “Termag” i “Vučko”. Svake godine ljepši i bolji, s više smještajnih kapaciteta i sadržaja. A sve s ciljem da turisti, kojih ne manjka, budu zadovoljni.

- Imamo najbolja vina - govori Milijan Kusmuk u hotelu “Vučko”.


Prodavnica "Gargamel"


Prekoputa, ispred hotela “Termag”, nekoliko Quadova spremno je za adrenalinsku vožnju.

- Zanimljivi smo turistima od Australije do Norveške - govori nam vodič iz “Termaga”, koji predvodi svaku turu popularnim Quadovima.

Vožnja šestosjedom jednako je zanimljiva u ljeto kao i kad Jahorina zabijeli. Od početka, sa Poljica, pa do vrha, moguće je proći smjenu četiri godišnja doba. Bez toplije odjeće, ne vrijedi se voziti.


Šestosjed aktivan i tokom ljetnog perioda


Osnovu turističkog sadržaja na Jahorini čini Olimpijski centar. Otkad je na čelo došao Dejan Ljevnaić s novim, mlađim ljudima od djela, sve je bljesnulo.

- Kvalitetom skijaških staza i posebnim planinskim ambijentom izdvajamo se od ostalih ski-centara u regionu. Na jahorinskim alpskim skijaškim stazama, koje su ukupne dužine od 35 kilometara, mogu uživati i početnici, ali i vrhunski skijaši. Olimpijski centar Jahorina može se pohvaliti najsavremenijim žičarama, čiji je kapacitet 13.000 skijaša na sat i obuhvataju tri šestosjeda, dva dvosjeda, četiri ski-lifta, dok šestosjed Poljice ili Ogorjelica prevozi posjetioce Jahorine i u toku ljetne sezone i omogućava im da uživaju u panoramskom razgledanju ove planine - kaže Sanja Ćeremidžić, stručna saradnica za odnose s javnošću.

Melem za dušu i tijelo 

Jahorina je u ovom trenutku najpristupačniji ski-centar u regionu s obzirom na blizinu glavnog grada BiH i aerodroma. Poseban ugođaj predstavlja provesti dnevne ili večernje trenutke u nekom od jahorinskih kutaka uz bogatu ponudu. Jahorina je dobro pozicionirana u odnosu na sve veće gradove, iz kojih se može stići za četiri do šest sati.


Milijan Kasum: Veliki izbor kvalitetnih vina


Upravo je toliko trebalo Maji Stojanović-Kerić, koja je sa suprugom i djecom stigla iz Beograda.

- Jahorina je najljepša. Sigurna sam da će u budućnosti postati broj jedan u regionu, ali visoko će parirati i poznatim evropskim destinacijama. Razvija se u odličnom smjeru – kaže Stojanović-Kerić.


Za stolom ispred kuće sagrađene 1971. godine, sjede još i Suada Miloš i Milivoj Milošević.

- Ovdje je posebna ruža vjetrova i najviše zbog zdravstvenih razloga dolazimo na Jahorinu. Čovjek se, pored odmora, nadiše čistog zraka, napije hladne izvorske vode i miran je. Kao neki melem za dušu i tijelo – govori Suada Miloš.

Historija se ponavlja

Ono što posebno izdvaja Jahorinu u odnosu na druge centre u regionu jeste bogata skijaška historija.

Jahorina je 1984. godine bila važan dio Olimpijske priče. Tada je doživjela najveći procvat.


Legenda kaže da je ideja o organizaciji ZOI-ja u Sarajevu nastala upravo na Jahorini zahvaljujući njenim stazama. Nakon dobivanja Olimpijade, razvijaju se i ostali centri u okruženju – Bjelašnica, Trebević i Igman. Te godine, kandidati za Olimpijadu bili su i Japan i Švicarska, ali je Sarajevo, ipak, odnijelo pobjedu.

Da se historija ponavlja, dokaz je to da će se 2019. godine upravo na Jahorini održati Olimpijske igre mladih, gdje će se mladi iz cijelog svijeta takmičiti u disciplinama slalom i veleslalom.

(VIDEO: E. TRAKO)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.