BIH

Nadležni moraju ispitati radni staž direktora FUP-a

Nasir Beganović i Damir Mašić

M. Aš.

2.8.2018

Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika SBB-a u Parlamentu FBiH, rekao je danas za „Avaz“ da, bez obzira na najavu Dragana Lukača, direktora FUP-a, da zbog zdravstvenih razloga napušta ovu pozicuju, Nezavisni odbor mora ispitati sve činjenice o njegovom radnom stažu. 

- Bez obzira na sve, mora se utvrditi Lukačev radni staž i je li onako kako se tvrdi, da ima 44 godine staža. Mora se pokrenuti i pitanje zašto se krši Zakon o radu i Zakon o policijskim službenicima, jer je Lukač, prema sili zakona, nakon 40 godina radnog staža davno trebao biti penzionisan - rekao nam je Beganović.

I Damir Mašić, poslanik SDP-a u Federalnom parlamentu, nam je kazao da Nezavisni odbor, ali i istražni organi, koji već vrše provjere, moraju završiti svoj dio posla.

- Prilično je iznenađujuća ova Lukačeva najava ostavke s obzirom na to da se on grčevito borio za tu poziciju i nikada nije pokazao elemente odgovornosti. Tako da, bez obzira na sve, svi nadležni u vezi s ovim pitanjem trebaju raditi svoj posao. Ne mislim samo na Nezavisni odbor, nego i istražne organe. Neka se sve ispita i utvrdi te neka svi odgovoraju za ono što rade – kaže Mašić.

Inače, Nezavisni odbor na svojoj sjednici okončanoj u prošli četvrtak analizirao je dokumentaciju i dopise koje je dobio od institucija o radnopravnom statusu Lukača, ali ovo pitanje nije zaključio zbog nedostatka dokumentacije, te je odlučeno da se zatraže dodatna pojašnjenja jer su članovima poslane oprečne informacije o radnom stažu direktora FUP-a.

Podaci o stažu direktora FUP-a traženi su od Zavoda PIOFBiH, koji je naveo da Lukač ima 44 godine staža, zatim od Porezne uprave FBiH, te od Kadrovske službe FUP-a.

Nezavisni odbor zakazao je danas sjednicu o ovom pitanju, koja je u toku, ali nije poznato je li im dostavljena tražena informacija.

Nezavisni odbor je tijelo Parlamenta FBiH, koje je zaduženo da prati rad direktora FUP-a i ključno je u njegovom imenovanju i smjeni. Ovaj saziv Nezavisnog odbora imenovan je tek u maju, nakon što je prethodnom istekao mandat pred kraj 2015. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.