BIH

Počinje gradnja zgrade Ambasade Saudijske Arabije u BiH

Fena

6.8.2018

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah Mominah je s vlasnikom ''Shad Invest'' d.o.o. Sulejmanom el-Šidijem potpisao danas sporazum o gradnji zgrade Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije.

Objekt će biti izgrađena na Vilsonovom šetalištu, površine 5.000 kvadrata, a vrijednost projekta je 20 miliona eura.

Ambasador Mominah je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom te kazao da će gradnja zgrade ambasade biti još jedan pečat dobre saradnje BiH i Kraljevine.

- U saradnji s ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine ovim ispunjavamo plan "Vizija 2030" da svaka naša ambasada na svijetu ima svoj objekt koji će biti odraz dobre saradnje između države domaćina i Kraljevine Saudijske Arabije – kazao je ambasador Mominah.

Radovi će trajati 20 mjeseci, a saudijski ambasador izražava nadu da će izgradnja i prije tog roka biti završena.

Firma ''Shad Invest'' d.o.o., koja je dio grupacije El-Šidi, projekt je gradnje ambasade dobila na osnovu raspisanog međunarodnog tendera.

- To će biti najveći i najljepši objekt ne samo u BiH nego i u regiji. Oslikavat će odnos Kraljevine i BiH – kazao je El-Šidi i dodao da će u gradnju objekta biti uključen domaći bh. tim koji ima svjetska iskustva u građevinarstvu.

U gradnju objekta će biti uključeni i kooperanti iz BiH, građevinski materijal će biti domaći, osim onog materijala koji se ne proizvodi u BiH. Za građane BiH bit će osigurano 300 radnih mjesta, dok će u cjelokupnoj gradnji indirektno biti uključeno nekoliko hiljada osoba.

- Vlada Kraljevine Saudijske Arabije je odlučila da radna snaga bude iz BiH, a to je znak velikog interesiranja vlade KSA za velike investicije u BiH - istakao je El-Šidi.

Radovi na izgradnji zgrade ambasade, koja će biti atraktivna, dizajnerski i stilski urađena u skladu s najnovijim svjetskim trendovima i u skladu s okolinom, započet će čim se obnove sve dozvole koje su bile već izdate.

Direktori firme ''Shad Invest'' d.o.o. Sarajevo i ''ANS drive'' Samid Sinanović i Asmir Dževlan, koji su iz grupacije El-Šidi, kazali su da je objekt projektiran u savremenom stilu, bit će funkcionalan, sa svim propratnim zgradama i elementima i predstavljat će "nešto što će u Sarajevu i BiH napraviti veliki odjek“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.