CRNI AVGUST

Radnici ginu, a vlasti tumače predratni zakon

GIKIL: Inspektori zatekli radnike bez minimuma opreme

E. SKOKIĆ

12.8.2018


Ova godina počela je tragično za radnike. Uposlenik preduzeća “Tehnopetrol” Tuzla, 56-godišnji R. S. iz Lukavca, 3. januara u krugu Termoelektrane pao je sa 20 metara visine i poginuo.  

 Nema evidencije

Posljednji smrtni slučaj dogodio se 8. avgusta u Laktašima kada je prilikom ugradnje opreme za bazen smrtno stradao 22-godišnji Mirsad Redžić iz Cazina, uposlenik preduzeća “Vodovel bazeni”.

Od početka godine do tog dana ginulo se u jamama, na površinskim kopovima, građevini, mostogradnji...

Koliko je bilo povrijeđenih radnika, nema pouzdanih informacija, jer neki od njih, nažalost, ni sami se ne pridržavaju odredaba važećeg Zakona o zaštiti na radu, pa zbog toga povrede na radnom mjestu ne prijavljuju.

Avgust je bio posebno tragičan. U prvih osam dana ubilježeno je čak šest smrtnih slučajeva. Započelo je tragedijom 2. avgusta u Hidroelektrani Una Kostrela, kada je došlo do curenja plina tokom remonta postrojenja. U ovoj nesreći poginuli su radnici „Elektrodistribucije“ Bihać Sead Mujić, Elvis Salihodžić i Admir Mulić.

Otrovali su se plinom, a još trojica radnika i četiri člana medicinskog osoblja povrijeđena su u akciji spašavanja. Dan kasnije, nakon pada s više od 15 metara visine, poginuli su radnici preduzeća “Led projekt” Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (51), oba iz Čelinca. Tragedija se dogodila u Banjoj Luci.

U avgustu je izbjegnuta tragedija u „Global Ispat Koksnoj industriji“ Lukavac (GIKIL). Naime, 4. avgusta došlo je do eksplozije rezervoara, a katran je zasuo radnike. Jedan od njih još se nalazi na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, dok su dvojica otpuštena na kućno liječenje. Koliku su imali sreću, govore riječi glavnog tužioca TK Tomislava Ljubića, čiji saradnici prikupljaju dokaze za eventualne krivične prijave zbog niza uočenih propusta i kršenja zakona.

- Nakon ekološke katastrofe, odnosno incidenta koji se dogodio u GIKIL-u, zatekli smo radnike bez minimuma zaštitne opreme. Tamo hodaju radnici s mlijekom u ruci, a da nemaju nikakvu zaštitu. Tamo ne možete da dišete od amonijaka. Tužiteljice su se vratile promukle, ne zbog predugog pričanja, nego zbog isparavanja koja su do toga dovela - ističe Ljubić, uz opasku da u ovoj kompaniji postoje postrojenja koja predstavljaju atomsku bombu.

Predratna pravila

Zbog interesa istrage, tužilac Ljubić nije govorio o saslušanim osobama, ali, nezvanično saznajemo, preko posljednjeg incidenta neće se olako prijeći. Pretrest će se papirologija od privatizacije do posljednje ekološke katastrofe.

Kada je riječ o zakonskoj legislativi, još se primjenjuje Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine.

U međuvremenu je Vlada FBiH usvojila Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, potom je tekst u formi prijedloga poslan u parlamentarnu proceduru, ali već deset mjeseci nije se našao na dnevnom redu nijednog od dva doma.


Ko se brine o životima radnika

 Gorući problem

U Republici Srpskoj Zakon o zaštiti na radu usvojen je prije osam godina, ali u Narodnoj skupštini nisu usvojene izmjene i dopune. U Savezu sindikata RS ocjenjuju da je upravo taj zakon gorući problem za radnike.

U ranijim istraživanjima Savez sindikata RS došao je do frapantnih podataka da čak 670 anketiranih preduzeća, institucija i ustanova nema donesen ključni akt o procjeni rizika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.