BIH

PDP i SDS: Nema stvaranja trećeg entiteta u BiH

Vukota Govedarica

SRNA

11.8.2018

Općinski odbori PDP-a Modriča, Derventa, Bosanski Brod, Bosanski Šamac i Vukosavlje odbacuju svaku mogućnost stvaranja trećeg entiteta u BiH na štetu Republike Srpske, odnosno njene teritorijalne cjelovitosti i integriteta.

- Naše shvatanje Republike Srpske se bazira na njenoj poziciji garantiranoj Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i patriotskoj ostavštini svih naših sugrađana i saboraca koji su svoje živote dali za njeno stvaranje i očuvanje. Svako raspakivanje Dejtona je ne samo uvreda za nas koji se još sjećamo i zahvalni smo im zbog njihovog herojstva, već predstavlja opasno kockanje budućnošću Republike Srpske - saopćeno je danas iz PDP-a.

Ovi odbori navode da nikada neće dopustiti stvaranje trećeg entiteta u kome bi bile izdvojene iz Republike Srpske općine u kojima Hrvati čine značajan dio stanovništva.

- Poručujemo svima koji su uključeni u ovaj projekt, bilo da ga provode ili da ga podržavaju - Modriča, Derventa, Bosanski Brod, Bosanski Šamac i Vukosavlje su Republika Srpska i to će da ostanu. Svako ko misli i djeluje drugačije, može da očekuje nesagledive posljedice - navodi se u saopćenju.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da za stabilnost Republike Srpske mora biti osigurano njeno ustavno uređenje i da, kako kaže, ne dolazi u obzir nikakav treći entitet za koji se zalažu lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

- Pitanje Hrvata ne treba rješavati Dodik. Nama treba RS koja je stabilna sa svojim ustavnim uređenjem, koja će osuditi bilo kakvu redefiniciju Dejtona - dodao je Govedarica.

On kaže da treba Republika Srpska u kojoj će se pojaviti investitori, u kojoj će domaći investitori biti uspješni i gdje će mladi ljudi imati perspektivu da ne bi odlazili u inozemstvo, saopćeno je iz SDS-a.

- Dodik i Čović trebaju ohladiti glave i prihvatiti da je Republika Srpska s jedne strane i drugi entitet Federacija BiH s druge strane - kaže Govedarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.