BANJA LUKA

Dodik: Priča o "navodnom genocidu" ima za cilj satanizirati RS

Piše: G. D.

14.8.2018

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas u Banjoj Luci, na posebnoj sjednici koja je posvećena Izvještaju Vlade RS iz 2004. godine o događajima u i oko Srebrenice u periodu između 10. i 19. jula 1995. godine, da je njegov zadatak da osigura da se dođe do istine.

- Nijedna istina ne smije biti skrivena, bez obzira na to o kome se radi. Parlament mora tražiti sveobuhvatan izvještaj u kojem će se naći i srpske žrtve. Nezakonita moć visokog predstavnika imala je zadatak da žigoše srpski narod. Pravde za srpske žrtve nema. S vremena na vrijeme pojave se događaji koji nas uvjere da ne smijemo prihvatiti nepravdu - istakao je Dodik.

On je dodao da se mnogo toga dešavalo prije i poslije julskih dešavanja u Srebrenici, a priča o "navodnom genocidu" u Srebrenici poslužio bošnjačkim paraobavještajnim strukturama da sataniziraju Republiku Srpsku uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice.

On je podsjetio da je Ruska Federacija stavila veto na prijedlog Velike Britanije da se donese Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Naveo je da su događaji u Srebrenici bili povod za NATO bombardiranje položaja Vojske RS, što je promijenilo odnos snaga na terenu. Dodik tvrdi da su takav scenario dogovorili Alija Izetbegović i Bil Klinton (Bill Clinton).

- Bez obzira kakvi pritisci na nas bili, interes naroda i RS mora biti na prvom mjestu. Svjedoci smo da je pod utjecajem međunarodne zajednice pravda selektivna. Zato zamjeramo izvještaju o radu Komisije za Srebrenicu jer u njemu nema srpskog stradanja - rekao je Dodik.

Istakao je da 30.000 stradalih Srba u prethodnom ratu još čeka pravdu.

- Teza o genocidu pojavila se na početku sukoba i otkriva planove o stvaranju BiH kao države najbrojnijeg, bošnjačkog naroda. Cilj protivnika RS je da imaju izvještaj pomoću kojeg bi dalje satanizirali RS. Munira Subašić je uručila spisak od 22.000 njemačkom tužiocu Klausu Zornu. Šta reći poslije optužnice i presude koje su izrekle "Majke Srebrenice"? Muslimanski portali su već počeli objavljivati taj spisak - rekao je Dodik.

Bošnjački poslanici ne podržavaju raspravu o ovoj temi, te ukazuju da se genocid u Srebrenici ne može osporiti, jer je potvrđen sudskim presudama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.