DNEVNIK

Nemamo mi rezervnih domovina, naša budućnost je ovdje

Kurić: Radost zbog SFF-a

Piše: Avaz.ba

18.8.2018

Subota, 11. avgust

Bit će zanimljivo na kraju mandata  

Osjećam dvostruku radost, i kao građanin Sarajeva i kao ministar kulture i sporta. Sinoć je svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival. Ponovo grad blista, dolaze nam dragi gosti i osjeti se da grad drugačije diše. Stalno govorim koliko je važno predstavljanje našeg grada i države kroz uspjehe i ostvarenja naših sportista i kulturnih radnika.

Večeras sam pozvan na 3. međunarodni festival folklora za djecu i odrasle. To je jedna od brojnih manifestacija koju podržavamo. Bit će zanimljivo na kraju mandata podvući crtu i sagledati količinu realizovanih projekata.

Nedjelja, 12. avgust

Iskoristiti pravo i glasati

Ni danas se ne odmaram. Obavio sam niz sastanaka s kolegama u stranci. Izbori su nam blizu i vrijedno se radi bez obzira na to koji je dan. Imamo jak i sposoban tim koji vodi predsjednik stranke, gospodin Radončić.

Naš cilj je animirati što više građana da izađu i glasaju. Iskoristiti svoje pravo i glasati meni predstavlja svojevrsno izjavljivanje predanosti ovoj divnoj zemlji i njenim ljudima. Nemamo mi rezervnih domovina, niti plana B. Naša budućnost je ovdje.

Ponedjeljak, 13. avgust

Druženje s prijateljima

Ponovno dan obilježen filmom. Danas je potpisan bilateralni sporazum u oblasti kinematografske koprodukcije između Bosne i Hercegovine i Francuske. Strašno sam ponosan na taj sporazum, mnogo sam se zalagao za njega.

Navečer sam sa suprugom na projekciji u sklopu SFF-a i na druženju s prijateljima.

Utorak, 14. avgust 

Kultura pripada svima

Dan obilježen sastancima i finalnim pripremama za otvaranje rekonstruisanog Pozorišta mladih. Moram priznati da jedva čekam početak predstava tamo.

Sarajevo prvo u regiji dobiva pozorište koje će u cijelosti biti dostupno osobama s invaliditetom. Smatram da svi moramo podržavati istinsku inkluziju, ne samo deklarativno, jer kultura pripada svima nama.

Srijeda, 15. avgust

Rekordna ulaganja u sport

Dan koji obilježava vječiti derbi, utakmica FK Željezničar i FK Sarajevo. To me ponukalo da malo uporedim ulaganja u sport tokom mog mandata i s neskrivenim ponosom mogu reći da su izdvajanja za sport u 2018. bila najveća otkako postoji Kanton Sarajevo.

Četvrtak, 16. avgust

Čestitke Bravi i filmu „Dah“

Sjednica Vlade KS na kojoj smo dali saglasnost za subvencioniranje stambenog rješavanja mladih i prijem 230 novih policijskih službenika.

Nakon sjednice odlazim s kolegama iz Vlade u obilazak Poslovno-sportskog centra Trnovo, za koji sam nedavno potpisao sporazum o sufinansiranju. Vrlo značajan projekt koji će sigurno doprinijeti jačanju sporta u ovom dijelu kantona.

Navečer prisustvujem ceremoniji zatvaranja SFF-a. Iskrene čestitke Erminu Bravi na nagradi za najbolji kratki film festivala “Dah”.

Petak, 17. avgust

Teniski turnir

Danas vršimo pripreme za predstojeći teniski turnir 22. Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2018 Memorijal: „N. Terzimehić – J. A. Samaranch“.

Riječ je o teniskom turniru prve kategorije za teniserke i tenisere do 16 godina. Još jedna u nizu sportskih manifestacija koje svojom tradicijom potvrđuju važnost podrške sportistima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.