EKONOMIJA

Federalni telekomi na korak od prodaje

Piše: E. HALIMIĆ

19.8.2018

Na stranicama Sarajevske berze Uprava i Nadzorni odbor “BH Telecoma” obavijestili su svoje dioničare da je počela dubinska analiza kompanije.

Isti proces treba početi i u drugom telekom operateru u Federaciji HT-u Mostar. Vlada FBiH u prvoj kompaniji ima udjel od 90 posto, a u drugoj od 50,1 posto.

Pad dobiti

Dubinska analiza, na koju se Federacija BiH obavezala u pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), trebala bi pokazati u kakvom se stanju nalaze telekom operateri, a kako je ranije najavljeno, moguća je i prodaja manjinskih udjela u njima.

Svođenje računa dolazi u vrijeme kad ove kompanije u državnom vlasništvu bilježe značajan pad dobiti. Ona je u “BH Telecomu” lani bila za 29,6 miliona maraka manja negu godinu ranije, a u HT-u Mostar za 6,5 miliona maraka.

Za analizu je izabrana revizorska kuća “PricewaterhouseCoopers” (PwC).

Svetlana Cenić, član Nadzornog odbora “BH Telecoma”, kaže za “Avaz” da je osnovno pitanje šta će se uraditi s rezultatima analize, odnosno hoće li oni negdje sakupljati prašinu.

- Bojim se da se neće krenuti u restruktuiranje, koje je neophodno telekomima, a na to su se i obavezali. Vidjela sam dio pitanja koja će se ispitivati analizom i da nisu obuhvaćeni baš svi aspekti poslovanja. Sve mi ovo izgleda kao da se lomi preko koljena – istaknula je Cenić.

Ona, kako kaže, ne očekuje laku prodaju telekom operatera u Federaciji BiH.


Cenić: Bojim se da će se stati samo na analizi

- Nema baš zainteresiranih, prvenstveno zato što se radi o rigidnim strukturama s viškom zaposlenih. To pokazuju i finansijski rezultati. Teško da će neko sad da utrči u ovu priču, mora se prvo ući u rekonstrukciju i onda možda razmišljati o prodaji – kazala je Cenić.

 Ekonomista Željko Rička kaže za “Avaz” da je dubinska analiza kao metoda definitivno posljednji korak uoči prodaje određenog društva.

- Taj posao je skup i ne bi se radio bez razloga. Njegov smisao nije samo provjera knjiga nego stvarnog poslovanja kompanije. Znam da je MMF izrazio sumnju u pokazatelje telekom operatera. Stoga je i zahtijevao analizu, jer želi vidjeti može li FBiH prodajom osigurati dodatni kapital - pojasnio je Rička.

Mogućnost investiranja

Dodao je da Vlada, kao većinski vlasnik, ima pravo uzimati dobit ovih kompanija i da to i radi.

- Ali, time se uskraćuje mogućnost investiranja u razvoj operatera. Cilj MMF-a je da dokaže da bi Federacija mogla imati veliki priliv kapitala od prodaje telekoma. Vlada uzimanjem dobiti siječe granu na kojoj sjedi, jer time onemogućava razvoj kompanije. Putem analize doći će se do podatka koliko je FBiH samoj sebi smanjila dobit od telekoma i onda će im reći da je racionalnije prodati operatere nego ih ovako uništavati do tačke kad se neće moći prodati po nekoj adekvatnoj cijeni - naglasio je Rička.


Rička: Ne radi se samo o ekonomskoj provjeri

Pod lupom sve pore preduzeća

- Analizom se sagledavaju poslovna sturuktura, kadrovska politika, tehnologije i inovacije. Procjenjuje se praćenje svjetskih trendova, što će raditi stručnjaci iz raznih oblasti. Oni će procijeniti jesu li naši telekomi dovoljno napredovali u odnosu na druge kompanije koje se bave ovom djelatnošću. Proći će se kroz sve pore preduzeća - pojasnio je Rička.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.