SAZNAJEMO

U Bihaću rođeno devet beba čiji su roditelji migranti

I zdravstvenim radnicima u interesu da migranti što prije dobiju smještaj

Iračani Pejman i Harem s bebom Tre rođenom u Bihaću

S.DEGIRMENDŽIĆ

20.8.2018

Ljekari i medicinsko osoblje, naročito u Velikoj Kladuši, gdje se u mjestu Trnovi nalazi migrantski kamp, najčešće su u direktnom kontaktu s migrantima i najviše su upoznati s njihovim problemima. Kako je za „Avaz“ potvrdio direktor velikokladuškog Doma zdravlja Senad Okanović, iako je broj intervencija zbog tuča među migrantima nešto manji nego ranije, i ovih dana osoblje Doma zdravlja svakodnevno intervenira petnaestak puta.  

Spaljena koža  

Okanović kaže i da je nedavno Ministarstvu zdravstva Unsko-sanskog kantona uputio dopis u kojem je upozorio na nestručnu medicinsku pomoć koju migrantima pružaju volonteri nekih međunarodnih organizacija.  

- Bilo je slučajeva da su neki volonteri migrantima ubodne rane koje su oni zadobili u tučama heftali metalnim kopčama i zatvorili ih, a takve rane ne smiju se zatvarati, pogotovo ne metalom, jer postoji opasnost od tetanusa, gangrene ili sepse. Ili su im, recimo, neko gljivično oboljenje tretirali hidrogenom pa je dolazilo do spaljivanja kože - kaže Okanović, dodajući da se Dom zdravlja ogradio od takvog djelovanja te da su o svemu dalje obaviješteni MUP USK i nadležna inspekcija.



Okanović: Apel vlastima

Slatko  ime  

Komentirajući podatak iz medija da su u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću rođene tri bebe čiji su roditelji migranti, Okanović podsjeća na raniji podatak koji je on iznio za „Avaz“.

- Mi smo posljednjih mjeseci uputili osam porodilja u bolnicu u Bihać i sve te majke bile su pred porođajem. Upravo je predstavnica našeg Doma zdravlja to i rekla na posljednjem sastanku koji organizira UNHCR, a na kojem su bili i predstavnici Kantonalne bolnice iz Bihaća. Ovaj naš podatak sigurno je tačan - kaže Okanović.

Inače, u ovom trenutku niko ne zna koliko je tačno beba čiji su roditelji migranti rođeno u BiH. Tek se zna da je pored osam porodilja upućenih iz Kladuše u Bihać, rođena i beba Tre, čije ime u prijevodu znači grožđe, a koja je na svijet došla početkom avgusta u Bihaću. Njeni roditelji su Iračani, a svi su smješteni u adekvatnim uvjetima kod jedne bihaćke porodice. Inače, Tre je prva beba migranata koja je u BiH dobila i međunarodni rodni list.

Okanović je izrazio i zabrinutost zbog nadolazeće jeseni i upozorava nadležne na državnom nivou da što prije osiguraju uvjetne smještajne kapacitete za migrante.

- Uskoro će početi učestale kiše, povećava se i opasnost od učestalih bolesti, što neće biti prijetnja samo migrantima nego i lokalnom stanovništvu, zato Ministarstvo sigurnosti što prije mora rješavati ovaj problem i provoditi Zakon o azilu – upozorava Okanović.

Problemi s drogom i alkoholom  

Okanović ističe da su evidentirali i veliki broj migranata koji imaju probleme s drogom i alkoholom. U tim slučajevima, kaže, riječ je uglavnom o ekonomskim migrantima.

- Takvi nam uglavnom traže lijek „tromadol“, ali mi ih sve upućujemo našem psihijatru i prijavljujemo policiji - kaže Okanović.

Muk o novcu 

On navodi  da je i zdravstvenim radnicima u interesu da migranti što prije dobiju smještaj, jer tada bi mogli biti zdravstveno i bolje zbrinuti. On ističe da se na sastancima s međunarodnim organizacijama može čuti da su osigurana sredstva za smještaj migranata, samo da vlasti u BiH trebaju obaviti svoj dio posla. No, činjenica je da bh. vlasti o novcu za migrante šute.  


Beba Tre dobila i međunarodni rosni list u Bihaću

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.