BIH

Ambasada Rusije u BiH uputila saopćenje povodom slučaja ''Prilepin": Razočarani smo zbog incidenta

Avaz.ba

23.8.2018

Ambasada Rusije u BiH oglasila se saopćenjem povodom odluke Obavještajno-sigurnosne službe da zabrani ulaz u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

- Danas, na bosansko-srpskom graničnom prijelazu Rača ruskom državljaninu Evgeniju (Zaharu) Prilepinu je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu. Evgenij (Zahar) Prilepin je poznati ruski pisac ne samo u Rusiji već širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. On je trebao stići u BiH na poziv rukovodstva Narodne biblioteke grada Banja Luka kao počasni gost 53. Kočićevog zbora, odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci u okviru ovog događaja. Zahar Prilepin je ranije više puta bio u posjeti BiH. Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova BiH za razjašnjenjem - kaže se u saopćenju.

RTRS je objavio dokument u kojem je Obavještajno-sigurnosna služba BiH odredila zabranu zbog "prijetnje po sigurnost BiH".

- Njegovo prisustvo na teritoriju Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima - stoji u dokumentu Granične policije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.