BIH

Zahar Prilepin: Kao čovjek ne mogu biti nikakva prijetnja BiH

On je istakao da mu odluka o zabrani ulaska u BiH nije obrazložena

Zahar Prilepin sa Kusturicom

Srna

25.8.2018

Ruski pisac Zahar Prilepin ocijenio je da je odluka o zabrani ulaska u BiH možda posljedica, kako je naveo, konsultacija Sarajeva sa SAD, Njemačkom ili Ukrajinom, koje su utjecale na to da se napravi spisak persona non grata.

Prilepin je rekao da je u pitanju antiruski val koji vode specijalne službe, neka vrsta agitacije.

- Kao čovjek ne mogu biti nikakva prijetnja BiH i nemam takve pretenzije - rekao je Prilepin za "Večernje novosti".

On je istakao da mu odluka o zabrani ulaska u BiH nije obrazložena, ali da je poznato da ima veoma ozbiljna i snažna politička uvjerenja te da je "na ovaj ili onaj način učestvovao u konfliktima u Čečeniji, u Ukrajini, u Donbasu".

Prilepin je napomenuo da mu nikad ni u jednu od evropskih zemalja nije zabranjen ulazak.

Prilepin je trebao jučer nastupiti na "Kočićevom zboru" u Banjoj Luci, ali mu je Granična policija BiH uručila rješenje po kojem mu je po naredbi OSA-e od 26. marta zabranjen ulazak u BiH, jer njegovo prisustvo predstavlja "prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH."

Ruski pisac je rekao za "Sputnjik" da ima stav o situaciji na Balkanu, ali da nikada neće dolaziti u goste nekoj od zemalja i iznositi ga, ako ga niko ne pita za mišljenje.

Komentirajući optužbe o malignom utjecaju Rusije na Balkan, Prilepin je ocijenio da "ovo nije 1995. ili 2000. godina i da Rusija shvata da je Srbija jedan od malobrojnih prijatelja u Evropi čije vrijednosti treba biti svjesna" i trudi se da se ponaša maksimalno korektno.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek ima dugoročnu sliku o svemu, pa i o odnosima Srbije i Evrope. On nikad neće praviti nagle poteze ako ne treba. Oni će se sada graditi sasvim drukčije i nama možda ide u korist da Srbija bude dio Evrope, ali dio Evrope s našim mentalitetom - istakao je Prilepin.

On je objasnio da je to mogućnost da se resetuju odnosi Rusije s Evropom iznutra, preko Srbije, bez pokušaja da se uđe u sukobe.

- Da u svijetu kao akteri postoje samo Rusija, Srbija, Ukrajina, Kosovo, Njemačka, to bi bilo jedno, ali imamo još i SAD, i to ozbiljno mijenja igru. Često kažem da bismo, kad bi SAD uzele dvije sedmice ili mjesec odmora, mnogo uspjeli promijeniti i u našim i u vašim poslovima - rekao je Prilepin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.