SARAJEVO

Kavazović: Oni koji pucaju su samo oruđe u rukama politike

Oštra osuda vođe Islamske zajednice u BiH

Arhiv

O. K.

24.8.2018

Ono što je sad važno jest da umni ljudi iz Republike Srpske osude napad na Ferhadiju, te da se suprotstave onima koji su izvršili ovaj vandalski čin i njihovim nalogodavcima, izjavio je za Avaz.ba nakon sinoćnjeg oružanog napada na banjalučku džamiju reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. 

Prema nezvaničnim saznanjima iz Policijske uprave Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju, i to trećeg dana Kurban-bajrama. Muftijstvo banjalučko je ovaj napad nazvalo činom terorizma.

Reisu-l-ulema dodaje da je ovaj čin ustvari nastavak represije nad muslimanima u tom dijelu BiH, koji su stalno izloženi napadima, da nijedan od tih napada nije osuđen. 

- Štaviše, predsjednik RS Milorad Dodik i cijela srpska politička elita ostaje nijema na napade, ali treba naglasiti da će i Dodik i cijela srpska elita biti odgovorni za događaje koji slijede - dodao je ef. Kavazović.

Ovo je, prema njegovim riječima, samo novo sijanje straha i netrpeljivosti naspram Bošnjaka koji tamo žive, a počinioci ovog terorističkog čina trebaju biti kažnjeni. 

- Ono što je Milorad Dodik u svojim medijskim nastupima izjavljivao, sad je bukvalno provedeno u djelo i ovo je, nažalost, pokazivanje smjera njegove politike prema Bošnjacima povratnicima u taj dio Bosne i Hercegovine - ističe Kavazović.

Ferhadija bi, prema njegovim riječima, trebala biti stub mira u Banjoj Luci.

- Mi smo nastojali da s domicilnim stanovništvom ostvarimo dobre odnose, čak je i sama Islamska zajednica pomagala rad drugih vjerskih zajednica na području cijele BiH. Nažalost, strah me da je ovo sve nastavak politike masovnih ubistava i logora, a da su oni koji pucaju samo oruđe u rukama te politike - zaključuje reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.