STATISTIKA

U Sarajevu i Mostaru više od 70 posto građana za NATO, u Banjoj Luci 13 posto

Arhiv

Fena

25.8.2018

Građani u Bosni i Hercegovini su podijeljenih stavova kada je u pitanju priključenje NATO savezu i ta podrška se mijenja zavisno jesu li anketirani iz Sarajeva, Mostara ili Banje Luke, pokazalo je istraživanje banjalučkog Udruženja „Centar za lobiranje“.

Za pristupanje BiH NATO-u izjasnilo se 56 posto od ukupno 700 anketiranih tokom ovog mjeseca, za vojnu neutralnost je 37 posto, a sedam procenata bi da BiH uđe u neki drugi vojni savez.

U Banjoj Luci je najveća podrška za vojnu neutralnost (76 posto), za BiH u NATO savezu izjasnilo se 13 posto anketiranih, a 11 procenata je za novi vojni savez.

Anketiranje građana Sarajeva je pokazalo da je za NATO 72 posto građana, a za taj vojni savez je u Mostaru 74 posto građana, pokazalo je istraživanje.

Da je neutralnost mnogo skuplja nego uključivanje u vojne saveze, smatra Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

Za jednu malu zemlju, posebno u ovo turbulentno stanje na međunarodnom planu, neophodno je, kaže, da bude dio nekog saveza kako bi najbolje zaštitila svoje i interese građana.

On je danas u Banjoj Luci, uoči naučno-stručne konferencije o temi "Vojna neutralnost ili NATO, prednosti i nedostaci", rekao da bi BiH imala ekonomske benefite od ulaska u NATO savez, a troškovi i profiliranje Oružanih snaga BiH bi bili u skladu sa sistemom tog vojnog saveza, dok bi posebni dobitak bio na međunarodnom planu.

Mane, kaže, mogu biti izloženost onima koji su protiv NATO alijanse, gdje se zajednički, a ne pojedinačno odlučuje o određenim pitanjima.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Miloš Šolaja kaže da BiH nema jedinstven pogled na pitanja sigurnosti i odbrane, što znači da je u stanju Gordijevog čvora i pitanje je da li ga neko može da presječe.

- Činjenica je da je u jednom periodu put prema NATO-u bio zajednički put BiH, te da je bilo dosta saglasnosti za to, ali je i činjenica da su interesi u međuvremenu promijenjeni i da je, između ostalog, i NATO savez napravio neke greške, koje su odvratile RS od snažnijeg učešća na putu ka toj vojnoj alijansi – rekao je Šolaja.

Ima, kaže, dosta razloga da se pokuša naći šta je to sigurnosni kompleks BiH i kako ga realizirati u međunarodnim odnosima.

Direktor Evroazijskog sigurnosnog foruma iz Beograda Mitar Kovač smatra da bi bilo dobro da BiH ostane samo na Partnerstvu za mir, političko-vojnom programu NATO saveza usmjerenom ka stvaranju povjerenja između zemalja članica NATO-a i drugih država.

- Konferencija "Vojna neutralnost ili NATO, prednosti i nedostaci" je organizirana kako bi se čula argumentirana rasprava o strateškim pitanjima koja se odnose na vojnu neutralnost ili članstvo u NATO, s posebnim akcentom na identificiranje prednosti i nedostataka jednog i drugog koncepta - rekla je Daniela Đerić, predsjednica Skupštine Udruženja "Centar za lobiranje", koje je organizator tog skupa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.