BANJA LUKA

Od danas akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju"

Policija će kažnjavati nepropisno parkiranje u zonama škola i pješačkih prijelaza

Arhiv

Srna

27.8.2018

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, povodom predstojećeg početka nove školske godine, od danas će provoditi akciju "Zaštitimo djecu u saobraćaju", kojom se vozači pozivaju na dodatan oprez u saobraćaju na putevima u blizini škola.

Aktivnosti policijskih službenika na zaštiti djece u saobraćaju bit će planirane u saradnji sa zaposlenima u školama i usklađene s odvijanjem nastave, saopćeno je iz MUP-a.

Policija će kažnjavati nepropisno parkiranje u zonama škola i pješačkih prijelaza, kao i na autobuskim stajalištima te inicirati da se osigura prohodnost pješačkih prolaza do školskih objekata i postavljanje pješačkih barijera kojima bi se spriječio direktan izlazak djece na kolovoz.

- Zadatak policijskih službenika prvenstveno će biti da nađu najsigurnije trase za kretanje učenika iz prigradskih naselja i iz dijelova grada u kojima nema škola - navodi se u saopćenju.

U saradnji s direktorima i pedagozima škola, u prvoj polovini septembra za učenike najmlađih uzrasta bit će organizirana predavanja o temi sigurnost i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju.

Tokom septembra bit će pojačano prisustvo policijskih službenika u gradskim zonama i u blizini školskih objekata, s posebnim akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila te poštovanje pješačkih prijelaza.

Policajci će obavljati pojačanu kontrolu vozila koja vrše organiziran prijevoz djece, a vozila koja odaju sumnju da su tehnički neispravna upućivat će na vanredne tehničke preglede.

MUP RS-a apelira na vozače da s pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju te prilagode brzinu uslovima puta, naročito na putnim pravcima kojima se kreću učenici i u blizini škola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.