SARAJEVO

Borci predali zahtjev za sjednice

Izmir Hadžiavdić je pojasnio da se sjednica Komisije za usaglašavanje tekstova nije ni trebala održati

Borci s Hadžiavdićem. M. Rener

M. R. S.

27.8.2018

Predstavnici demobilisanih boraca predali su danas zahtjev Parlamentu FBiH za zakazivanje sjednica oba doma na kojima bi bio razmatran zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica s boračkim amandmanima.

Rok do kojeg zahtijevaju zakazivanje sjednica je 5. septembar te su pred Parlamentom danas poručili da je ovo posljednja opomena.

Oni su danas razgovarali i s Izmirom Hadžiavdićem, sekretarom Doma naroda Parlamenta FBiH, koji je pojasnio da Komisija Parlamenta za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona zapravo nije ni trebala zasjedati po pitanju ovog zakona. 

Dodao je da je po Poslovniku o radu trebalo da tekst zakona o pravima demobilisanih boraca, koji je usvojio Dom naroda, bude vraćen Predstavničkom domu da ga taj dom eventualno potvrdi.

Podsjetimo, zakon o pravima demobilisanih boraca usvojen je u različitim tekstovima u Predstavničkom i u Domu naroda. U Predstavničkom domu usvojen je s velikim brojem amandmana različitih predlagača, a u Domu naroda samo s amandmanima koje su tražili borci. Potom je Jasenko Tufekčić, predsjedavajući Komisije Parlamenta za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, zakazao sjednice ovog tijela koje nije na kraju usaglasilo tekst zakona o pravima demobilisanih boraca te je zakon vraćen premijeru FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.