GODIŠNJICE

Povelja Kulina bana simbol je bosanske samostalnosti

To je prvi poznati međunarodni ugovor Bosne i kao takav ima neprocjenjiv značaj za historiju bosanske državnosti, kaže Rabić

Piše: A.NUHANOVIĆ

29.8.2018

Povelja bosanskog bana Kulina, najstariji sačuvani diplomatski dokument srednjovjekovne bosanske države, napisana je na današnji dan prije tačno 829 godina, na starobosanskom narodnom jeziku i pismom bosančicom.

Tri primjerka

Tadašnji vladar Bosne ban Kulin izdao ju je Dubrovčanima, a njome je potvrdio prijateljstvo Bosne naspram Dubrovnika, garantirao njegovim trgovcima sigurnost kretanja i trgovanja po njegovoj državi, oslobodivši ih svih taksi, odnosno carine.

Nedim Rabić s Instituta za historiju u Sarajevu kaže da je Povelja Kulina bana najznačajniji spomenik kulturne prošlosti BiH.

- Povelja iz 1189. godine spada u red najznačajnijih dokumenata u srednjovjekovnoj historiji Bosne. Osim što predstavlja prvi dokument jednog bosanskog vladara, ona je i najstariji poznati službeni akt pisan narodnim jezikom u regiji. Sačuvana je u tri primjerka, od kojih se jedan nalazi u posjedu Akademije nauka u St. Peterburgu, a druga dva u Državnom arhivu u Dubrovniku. Ovo je ujedno i prvi poznati međunarodni ugovor Bosne i kao takav ima neprocjenjiv značaj za historiju bosanske državnosti - navodi Rabić.

Pravna uređenost

Povodom godišnjice izdavanja Povelje, u Sarajevu će danas biti organizirana tribina na kojoj će govoriti akademici Džemal Najetović i Mirko Pejanović te profesori Marinko Pejić, Hasan Balić, Zijad Hasić, Adil Kulenović, Rajko Živković. Organizator je Udruženje bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor".

- Povelja je simbol bosanske samostalnosti i pravne uređenosti - kazao je Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja.


Replika Povelje i porodično stablo Kotromanića

Mali muzej Bosne i Hercegovine, smješten na početku Aleje ambasadora u Sarajevu, danas organizira proslavu obilježavanja 829. godišnjice Povelje Kulina bana, a pozvani su svi oni koji žele saznati više o jednom od najvažnijih bh. dokumenata.

Kako nam je kazao vlasnik Džemal Šurković, osim Povelje Kulina bana, posjetioci će moći vidjeti repliku stećka iz Radmilje, trodimenzionalno porodično stablo Kotromanića, Ahdnamu, tradicionalnu bosansku sobu i avliju.

- Dobrodošli su svi koji su prijatelji Bosne. Naša vrata otvorena su posjetiocima cijeli dan. Moći će uživati u besplatnom osvježenju, kao i zabavnim sadržajima dok razgledaju naše eksponate, fotografiraju se i možda nauče nešto novo – dodao je Šurković.

I Forum građana Zenice obilježit će godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana. Za ovu priliku uredili su i budući park Kulina bana kod stadiona Bilino polje  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.