HISTORIČAR

Nedim Rabić za "Avaz": Povelja Kulina bana nije važna samo nama, već ima svjetski značaj

Često se Povelja zloupotrebljava i u političke svrhe, rekao je Rabić

Rabić: Povelja Kulina bana je važna. FACEBOOK / AGENCIJE

Piše: A. Ovčina

29.8.2022

Povelja Kulina bana napisana je na današnji dan, davne 1189. godine, 29. avgusta. To je veoma važan dokument koji dokazuje da je BiH postojala vijekovima.

Kako je za portal „Avaza“ kazao Nedim Rabić s Instituta za historiju u Sarajevu Povelja je jedan od najznačajnijih dokumenata iz historije BiH.

- Dobra je okolnost što za razliku od nekih drugih važnih događaja se godišnjica Povelje uvijek medijski dobro proprati. To je za nas historičare veoma važno. Smatram da bi bilo bolje da se uz tu pažnju malo više kvaliteta bude u obraćanjima. Često se Povelja zloupotrebljava i u političke svrhe. Govori se o tom njenom vraćanju koje se nikad ne ostvaruje – rekao je on za portal „Avaza“.

Smatra da je Povelja prilika da se historija srednjovjekovne bosanske države može i promovirati i sagledati na jedan naučni nivo, a ne samo popularni diskurs.

Originalna Povelja

Originalna Povelja nalazi se u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu, dok su dva prijepisa Povelje pohranjena u Državnom arhivu Hrvatske u Dubrovniku. Na pitanje koji je razlog odbijanja zahtjeva za vraćanje Povelje u BiH, ističe da postoje dva razloga.

- Prvi razlog je taj da Povelja nikad nije otuđena iz Bosne. Ona je bila u vlasništvu Dubrovnika, jer kada se ratificiraju međudržavni sporazumi, svaka strana dobije po jedan primjerak. Bosanski primjerci su davno izgubljeni. Ovaj je dubrovački primjerak i on je otuđen iz dubrovačkog arhiva. S pravne strane mislim da mi nemamo pravo da ga tražimo nazad, ali sigurno da možemo neke druge stvari pokrenuti – rekao je on.


Dobra produkcija

Dodao je da bi trebali imati adekvatnu i dobru produkciju Povelje. Smatra da je to ono što se može učiniti i da se kvalitetnu može uraditi i izložiti te popularizirati, ulagati u nauku i srednjovjekovne studije kako bi imali stručnjaka koji će se moći baviti Srednjim vijekom, koji bi se mogli razumjeti i u srednjovjekovnu historiju.

- Iskren da budem, priča o povratku Povelje su obično politički poeni ili da je neko tako naivan da misli da će Ruska akademija nama ustupiti jedan od svojih najvažnijih dokumenata, jer ta Povelja nije važna samo nama, već ona ima svjetski značaj – kazao je historičar Nedim Rabić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.