ISTRAGE

Čelnici bh. pravosuđa traže odgovore zbog prijetnji

Ko šalje prijetnje smrću i ko su nalogodavci, iz Tužilaštva o svemu šute

M.Aš.

30.8.2018

Čelnici bh. pravosuđa, kojima su prije nekoliko dana upućene ozbiljne prijetnje smrću, zatražit će u narednim danima odgovore od Tužilaštva BiH, odnosno da im se objasni šta je urađeno na procesuiranju osoba koje stoje iza prijetnji. Pogotovo što je od prvih prijetnji smrću, Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, i Jadranki Lokmić-Misirači, prošlo više od mjesec.

Prve prijetnje upućene su im još 21. jula, a druge, u kojima se prijeti i državnim sudijama Hasiji Mašović, Mirsadu Striki i Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a, Ružici Jukić, dopredsjednici VSTV-a, te Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici, upućene su 10. avgusta.

Od tada do danas, iz Tužilaštva BiH nema odgovora na pitanja je li ijedna osoba osumnjičena za prijetnje, iako ih je već nekoliko saslušano i dalo svoje iskaze.

Iz Tužilaštva BiH već danima ne odgovaraju na naše upite povodom ove tematike.

No, sve su glasnija mišljenja da pojedincima u bh. pravosuđu i OSA-i nije u interesu otkrivanje počinilaca, jer bi onda bio otkriven i nalogodavac. Indikativna je činjenica da je za dan otkriveno ko je osoba koja je slala prijetnje jednom portalu i protiv nje je podnesena i krivična prijava, dok uz sve kapacitete koje ima OSA, već mjesecima nema odgovora na pitanje ko i po čijem nalogu prijeti državnim sudijama.

Posebno ako se zna da je locirana osoba koja je slala prijetnje, da radi na jednoj sarajevskoj pijaci na području Novog Grada, a pronađen je i mobilni uređaj s kojeg su upućivane poruke. No, pravo je pitanje ko je toj osobi dao privatne brojeve čelnika bh. pravosuđa da im šalje prijeteće poruke. I kome to smeta ozdravljenje bh. pravosuđa te ko žali za njegovim grobarima, poput Gorana Salihovića, Bože Mihajlovića i Meddžide Kreso.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.