STAVOVI

Jasenko Selimović: Razmjena teritorija je najlošija ideja

Naš sagovornik podsjeća da su ideje etnički čistih država dovele do rata

S.N.

31.8.2018

Ideja o etničkoj razmjeni teritorija između Kosova i Srbije veoma je loša. Nije mi drago što su i neki evropski zvaničnici stali iza toga. No, mislim da Evropska unija na kraju dana neće prihvatiti jedan takav dogovor, smatra Jasenko Selimović, poslanik Evropskog parlamenta. Ovaj Bosanac sa švedskim pasošem, u izjavi za „Dnevni avaz“ naglasio je i da Evropski parlament ima mehanizme da utječe.

- I Srbija i Kosovo žele u EU. Ako bi se lideri tih država i dalje držali ovakvih loših principa, morali bi doći pred nas i objašnjavati šta rade, prije ili kasnije – navodi on.

Selimović kaže i da su ideje etnički čistih država dovele do rata.

- A onda iste te države postaju multietničke, jer živimo u dinamičnom svijetu u kojem se ljudi sele, dobivaju nove poslove, životne prilike, žene se i udaju... Ideja „etničke čistote“ u savremenom je svijetu apsurdna i nemoguća – ističe on.

Dodaje i da bi realizacija plana razmjene teritorija između Kosova i Srbije imala domino-efekt ne samo na region.

- Ne bi se to negativno moglo odraziti samo na Bosnu i Hercegovinu nego i na još neke države Balkana, ali i dalje, prema Evropi – riječi su Selimovića.

Stava je i da je „to jedna od najlošijih ideja koje su se mogle čuti u posljednjih nekoliko godina, jer vodi u katastrofu“.

- Nadam se da će političari odustati od toga – zaključuje Selimović za „Avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.