SARAJEVO

U predmetu „Bosna“ svjedočio zamjenik predsjednika SDA

Prvooptuženi u ovom predmetu je generalni sekretar SDA Amir Zukić

Arhiv

A. Nu.

3.9.2018

Saslušanjem nova dva svjedoka Tužilaštva jutros je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje u predmetu "Bosna", u kojem je provooptuženi Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA. 

U ovom predmetu sudi se i Asimu Sarajliću, potpredsjedniku SDA, ali i Esedu Džananoviću, bivšem izvršnom direktoru u EPBiH, Safetu Bibiću, Senadu i Nedžadu Traki i Ramizu Karavdiću.

Iskaze su dali Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u „Elektroprivredi BiH“ (EPBiH), te Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Salkić je pojasnio da je bio upoznat s određenim dilemama koje je Mahir Nurkanović, direktor "Elektrodistribucije Tuzla", imao u vezi sa zapošljavanjem jednog od kandidata u tuzlanskoj podružnici “Elektrodistribucije”.  

Svjedok je pojasnio da je do nesuglasica između Nurkanovića i Džananovića došlo pri prijemu kandidata Amela Škalje, jer je Džananović tražio da se zaposli po hitnoj proceduri, dok je Nurkanović insistirao da sve bude po zakonu. Ovaj svjedok kazao je da Džananović nikad od njega nije tražio da nekoga zaposli.

Svjedok Osmanović svjedočio je na okolnosti uloge kadrovske komisije SDA u zapošljavanju u državnim institucijama. Na pitanje Zukićeve odbrane i advokatice Senke Nožice je li optuženi Zukić, koji je obnašao tada funkciju sekretara stranke, mogao utjecati na izbor Džananovića za poziciju izvršnog direktora u EPBiH, odgovorio je da nije. Ustvrdio je i da je Džananović imao najbolje reference da bude zaposlen na funkciju izvršnog direktora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.