LOKALNI BANDIT

Šta je sve radio Hamdija Abdić Tigar

Piše: Avaz.ba

4.9.2018

Hamdija Abdić Tigar, nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, lokalni je kabadahija koji već godinama puni novinske stupce crne hronike. Sve su veći komentari da je sramota da takav čovjek predstavlja listu jedne stranke.

Prije nekoliko mjeseci bio je uhapšen i po nalogu Tužilaštva USK, koje ga sumnjiči za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Nakon hapšenja nije mu određen pritvor, ali se i dalje vodi kao prvoosumnjičeni za ovo krivično djelo, a Tužilaštvo USK nastavlja rad na ovom predmetu.

Tigar je 2007. godine skupa s Eminom Pivićev, svojim najbližim saradnikom, osuđen na ukupno pet godina zatvora zbog premlaćivanja i reketiranja privrednika Nedžada Bajrića iz Cazina. On je 3. oktobra 1996. u Bihaću, u pokušaju da iznudi 200.000 njemačkih maraka, nanio skupa s Pivićem teške tjelesne povrede Bajriću.

Tigar je, godinama kasnije, na sve načine pokušavao izbjeći izdržavanje svoje dvogodišnje kazne, ali je 2009. uhapšen i sproveden u KPZ Zenica.

On je bio među akterima i pucnjave iz 2014. godine, kada je Selver Vojić, bivši portir u Vladi USK, ispalio više hitaca u pravcu njegovog automobila Porsche Cayenne. Vojić je navodno pucao na Agima Murtića, koji je inače Abdićev tjelohranitelj i bio je u društvu s Tigrom.

Ovaj lokalni bandit bio je član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, ali se njegov mandat ne pamti po dobru, kao ni dugogodišnji mandat kao predsjednika NK Jedinstvo iz Bihaća. 

Pod njegovim vodstvom ovaj klub je doživio finanijski kolaps i nedugo zatim ispao iz Premijer lige BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.