SARAJEVO Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. oktobra 2018.

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija u BiH

Pri donošenju odluke, u obzir uzimani razni kriteriji

Fena
06.09.2018 14:02

Foto: Arhiv

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na sjednici donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske imenovani su: Dragan Mitrović na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Bijeljini; Dalibor Kordić na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci; Željko Čegar na poziciju sudije Osnovnog suda u Mrkonjić-Gradu; Jelena Filipović na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Tesliću, te Ana Popadić na poziciju dodatne sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Na nivou Federacije BiH imenovani su: Andreja Božičković na poziciju tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva u Zenici i Nedim Kurbegović na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. oktobra 2018., saopćeno je iz VSTV-a.

Tagovi

VSTV BiH
NA VRH