TRGOVINA Sastanak Šarovića i Pekdžana

Povećan izvoz mesa iz BiH u Tursku

Novi susret dvojice ministara planiran je već u novembru

Avaz.ba
07.09.2018 15:04

Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Uprkos krupnim izazovima koji prate globalnu trgovinu, kolebanja i pad vrijednosti turske lire, obim razmjene roba dvije zemlje nije ugrožen, a u prvih pola godine primjetan je i povećan izvoz industrijskih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, zaključeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i novog ministra trgovine Turske Ruhsara Pekdžana (Pekcan), održanom danas u Izmiru (Turska).

Ministri su razgovarali o više ključnih trgovinskih i ekonomskih pitanja od obostranog interesa, a dogovoren je i nastavak isporuke mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

Ministar Šarović turskoj strani predočio je problem u izvozu glukoznog šećera u ovu zemlju, od HPK Draksenića iz Bosanske Dubice i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje ovog pitanja. Novi susret dvojice ministara planiran je već u novembru.

Zajedno sa srbijanskim ministrom turizma i trgovine Rasimom Ljajićem, ministar Šarović je prisustvovao otvaranju najvećeg sajma trgovine hranom i pićem u Izmiru i obišao štandove Bosne i Hercegovine i Srbije, koja je i ovogodišnji partner ove sajamske manifestacije. Cilj podrške organizaciji sajma je promocija bh. kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i povećanje izvoza naših proizvoda na međunarodno tržište.

Oglasi

NA VRH