SARAJEVO

Pod lupom tek petina javnih institucija i preduzeća

Istovremeno, parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, iako mogu tražiti smanjenje budžeta za one koji dobivaju negativna mišljenja revizora, to ne čine

M. Rener

M. R. S.

11.9.2018

Uredi za reviziju institucija u našoj zemlji za tri godine uspijevaju revidirati tek petinu od oko 2.800 javnih preduzeća i institucija, koja troše ogromne sume javnog novca, jer im nedostaje kapaciteta i revizora, dok je u devet tužilaštava bilo pokrenuto tek 11 predmeta na osnovu negativnih revizorskih izvještaja i nijedan nije rezultirao prijavom.

Istovremeno, parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, iako mogu tražiti smanjenje budžeta za one koji dobivaju negativna mišljenja revizora, to ne čine.

Istaknuto je to danas iz NVO Centri civilnih inicijativa (CCI) na konferenciji posvećenoj realizaciji preporuka datih prije dvije godine na okruglom stolu o reviziji.

Naglašeno je da za ove dvije godine nije postignut veliki napredak te da su zamjerke ostale iste.

- Ima više pozitivnih revizorskih izvještaja, što je dobro, ali se u određenim sektorima situacija pogoršala pa tako ima više negativnih izvještaja javnih preduzeća iako ih je revidirano manje nego prije. Isto tako lokalne zajednice. Malo ih se revidira godišnje, tako da se u određenu općinu u RS uđe svako pet-šest godina, a u FBiH svake desete godine – kazao je Denis Telić iz CCI-ja.

Aner Žuljević, član Komisije za reviziju Parlamenta FBiH, rekao je da je u zemlji u kojoj se ne poštuju presude Ustavnog suda teško očekivati da se poštuju preporuke ureda za reviziju institucija.

Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, napomenuo je da analiza od prije dvije godine ima interesantne zaključke i preporuke te da je dio implementiran, dok je ostatak u fazi realizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.