Grupa povjerilaca šećerane u stečaju

Traži se hitna sjednica Skupštine povjerilaca nekadašnjeg bijeljinskog giganta

Iz Suda saopćeno da se sjednica ne može zakazati do 20. septembra

M. A.
11.09.2018 16:46

Foto: M. Agić

Grupa povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju na današnjem sastanku u Bijeljini, nezadovoljna odgovorom predsjednika Okružnog privrednog suda Bijeljina, istovremeno i stečajne sutkinje Božane Gužvić, da je do 20. septembra nemoguće zakazati Skupštinu povjerilaca šećerane, odlučili su uputiti pritužbu na ovakav odgovor sutkinje Gužvić te se žaliti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH zbog, kako su naveli, očigledne opstrukcije u vođenju stečajnog postupka u bijeljinskoj šećerani.

Rade Rakić, jedan od povjerilaca, izjavio je da je grupa povjerilaca koja raspolaže sa 8,5 miliona priznatih potraživanja, odnosno s više od 50 posto priznatih potraživanja, još 27. juna ove godine uputila zahtjev predsjedniku Okružnog privrednog suda u Bijeljini da se Skupština povjerilaca organizira najkasnije do 18. jula ove godine te da je ovo sada bio drugi pokušaj sazivanja Skupštine povjerilaca, koja treba da se izjasni o niz izuzetno važnih pitanja, među kojima je i zauzimanje stava o ponudama zainteresiranih kupaca za bijeljinsku šećeranu.

- Iz Suda smo dobili odgovor da stečajna sutkinja Božana Gužvić iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da zakaže Skupštinu povjerilaca, kako zbog rukovodećih obaveza tako i zbog obaveza postupanja po drugim predmetima. Smatramo da je u našem slučaju prekršen član 32. Zakona o stečaju RS te da stečaj traje usporeno i da neko namjerno opstruira proces prodaje fabrike, odnosno da se na ovakav način nanosi ogromna šteta povjeriocima koji su zainteresirani da što prije dođe do njihovog namirenja - istakao je Rakić, naglašavajući da od početka januara ove godine povjerioci insistiraju na održavanju Skupštine povjerilaca bijeljinske šećerane.

Rakić kaže da se na žiroračunu Fabrike šećera nalazi oko dva miliona KM te da se taj novac postepeno troši, kao i da se ni stečajnom upravniku Nebojši Matiću puno ne žuri, iako je na tu dužnost izabran prije osam mjeseci te da otad nije održana nijedna sjednica Skupštine povjerilaca.

NA VRH